KO ĆE NASLEDITI ANGELU MERKEL? Nemačka politička scena polarizovana, budućnost EU visi o koncu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 19:49

KO ĆE NASLEDITI ANGELU MERKEL? Nemačka politička scena polarizovana, budućnost EU visi o koncu!

U trci za naslednika nemačke kancelarke Angele Merkel našli su se premijeri dve ekonomski najjače savezne pokrajine i šefovi partijskog dvojca

Titulu kandidata za novog kancelara na opštim izborima u septembru, žele da osvoje Armin Lašet, Hrišćansko-demokratska unija(CDU) i Markus Zoder, Hrišćansko-socijalna unija(CSU) koji su, u svom nadmetanju, polarizovali su domaću političku scenu do usijanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Bliži se trenutak kad će javnosti morati da se objavi ime kandidata za kancelara u trci na jesen, a dogovora nema. Sestrinske partije koje obrazuju jedan poslanički klub u Bundestagu i daju jednog kandidata za kancelara, ne idu baš jedna drugoj u susret po ovom pitanju. CDU je uz svog lidera Lašeta, koji je premijer Severne Rajne - Vestfalije, a CSU uz svog prvog čoveka, bavarskog premijera Zodera. Konflikt, bez presedana.

Na Lašetovoj strani su visoko pozicionirani demohrišćani, a na Zoderovoj baza i sve više, birači, pokazuju sondaže javnog mnjenja. Lašet naklonjen Merkelovoj, bez zadrške je podržavao sve njene "skokove" u borbi protiv kovida 19, a to mu je donelo pad rejtinga, baš kao i šefici. Osim toga, Zoder može da se pohvali i time da su se pojedini top rangirani političari iz redova CDU, okrenuli na njegovu stranu, obrazlažući to atmosferom u narodu. Oni, listom, ističu činjenicu da bi, uz Lašeta, kao kandidata, mogli da izgube vlast i, posle više decenija, odu u opoziciju.

Lični interesi morali bi da se stave u drugi plan, komenatarišu analitičari. Opet, ako Lašet ne prođe, i njegova pozicija šefa CDU, na kojoj je tek neki mesec, biće dovedena u pitanje, kao i čitava politička karijera. Zoder, s druge strane, ne može ništa da izgubi, a može mnogo da dobije. Iako je, kako vele domaći mediji, dugo "koketirao" sa biračima i tek prošlog vikenda izrazio jasno svoju aspiraciju da uđe u kancelarsku trku, nema izgleda da će za to biti politički kažnjen.

U prilog mu idu poeni koje je skupio kao prvi, od Berlina nezavisni premijer, koji je lane u Bavarskoj proglasio vanredno stanje, tokom borbe sa pandemijom virusa korona.

Da li će okretanje Zoderu pojedinih pokrajinskih premijera ne samo iz drugih stranaka, nego i same CDU, biti tas koji će prevagnuti, ostaje da se vidi. Na severu Nemačke, još postoji ogroman procenat ljudi koji bi se, vođeni lokal patriotizmom, pre odlučili za svog čoveka makar imao manje šansi na izborima, nego za "južnjaka", kome je u fokusu najpre Bavarska, pa tek potom, ostatak države.

ZODER U VOĐSTVU

Navodi se da je juče, 44 od 66 poslanika frakcije CDU-CSU, podržalo kandidaturu Markusa Zodera, dok je samo njih 22 stalo uz Armina Lašeta. Odlazeća kancelarka Angela Merkel, prisustvovala je sastanku, ali nije učestvovala u diskusiji, niti se svrstala na bilo koju stranu, navodi Bild.

Ako Markus Zoder i ne postane zvanični kandidat CDU-CSU, za novog kancelara na jesenjim izborima, nema sumnje da će mu biti ponuđeno neko od jačih ministarstava u federalnoj vlasti. Spekuliše se da bi to mogli da budu resori finansija, odbrane ili saobraćaja. Zoder je mlad, ima snage i strpljenja. Ako se ove godine preseli u Berlin, biće na mnogo koraka bliže Kancleramtu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.