KO ĆE BITI NOVI KANCELAR NEMAČKE? Moguće sledeće koalicije - Semafor, Kenija, Jamajka, Miki Maus, GroKo, R2G, Crno-zeleni

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2021, 16:29

KO ĆE BITI NOVI KANCELAR NEMAČKE? Moguće sledeće koalicije - Semafor, Kenija, Jamajka, Miki Maus, GroKo, R2G, Crno-zeleni

Angela Merkel posle 16 godina konačno malo da odmori

Savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj održavaju se 26. septembra. Rezultat glasanja - posle gotovo sigurnih koalicionih pregovora dve ili tri stranke - odlučiće ko će naslediti Angelu Merkel koja posle 16 godina napušta mesto kancelara.

Koalicija konzervativne CDU i Zelenih dugo vremena je delovala kao najverovatniji ishod, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ankete pokazuju da nijedna partija nije dobro reagovala na razorne poplave koje su pogodile Nemačku u julu, zbog čega su manje partije sada "isplivale". Samo one stranke koje osvoje manje od pet posto glasova ili manje od tri direktno izabrana predstavnika ne ulaze u parlament.

Koaliciona vlada je norma u Nemačkoj i, iako su sve mogućnosti otvorene, većina stranaka nije zainteresovana za saradnju sa ultradesničarskom Alternativom za Nemačku, a do sada Levica nikada nije bila deo vlade.

Od GroKo, "velike koalicije" Hrišćansko-demokratske unije Armina Lašeta (CDU) i Socijaldemokrata Olafa Šolca (SPD) do "Jamajke" - koje su kombinacije koalicija moguće? Komentatori su izdvojili nekoliko koalicija koje bi mogle da dobiju većinu u parlamentu.

GroKo, velika koalicija CDU/SCU i SPD mogla bi, na osnovu anketa, da osvoji 51,7 posto mesta u Bundestagu. Problem je što je i jednima i drugima dosta ove "veze" i žele razlaz.

Koalicija "Kenija" (nazvana po bojama stranaka koje čine boje zastave ove afričke zemlje) i sastavljena od CDU/CSU, SPD i Zelenih mogla bi da osvoji čak 68,9 posto u parlamentu. Najbolja šansa da se ovaj scenario dogodi bila bi ako bi SPD bili prvi, a demohrišćani pristali na ulogu druge violine što je, kažu analitičari, jedno veliko "možda".

"Jamajka" koju čine CDU/CSU, Liberali (FDP) i Zeleni bi mogla da prikupi 53,2 posto mesta.

Ako CDU osvoje večinu, ova koalicija deluje kao najverovatnija. Posle osam godina GraKoa i CDU i SPD su željni da raskinu svoju vezu. Uz kancelarsko, očekuje se da će demohrišćanima pripasti i ministarstvo ekonomije, Zeleni će se baviti prirodnom sredinom i spoljnom politikom, a liberali finansijama.

Crno-zelena koalicija CDU/SCU i Zelenih deluje najmanje verovatna sa procenjenih 41,1 posto mesta u parlamentu.

Crveno-crveno-zelena koalicija (51,9%) je najinteresantnija pošto nju uz SPD i Zelene čini i Levica koja ranije nije učestvovala u vladi. Takozvana R2G koalicija je "najlevičarskija" opcija ali i malo verovatna.

"Semafor" koalicija SPD, Liberala i Zelenih bi mogla da dobije većinu od 57,1 posto mesta u Bundestagu. Za mnoge, ova koalicija deluje kao najizglednija ako socijaldemokrate osvoje više glasova od CDU. Ankete pokazuju da se većina Nemaca protivi uključivanju Levice u vladu pa će ova kombinacija uživati najširu moguću podršku.

Apsolutnu većinu bi mogla da osvoji "Miki Maus" koalicija, odnosno crno-crveno-žuta koalicija CDU/SCU, SPD i Liberali sa 63,7 posto udela u Bundestagu. Ime je aluzija na boju odeće koju nosi popularni Diznijev junak ali i na boje nemačke zastave.

Koalicija sa velikom većinom u Bundestagu, Miki Maus će biti najbliža alternativa postojećoj velikoj koaliciji, a to je ujedno i glavni razlog zašto je ova opcija malo verovatna.

Rezultat izbora, odnosno ko je osvojio koliko mesta u parlamentu znaće se iste noći. Onda kreću razgovori i dogovori oko koalicione vlade i tek kada dogovor bude postignut (a to može da potraje nedeljama), novi parlament glasa da potvrdi kancelara. Najviše šansi da bude kancelar ima aktuelni ministar finansija Olaf Šolc.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Poplave

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Angela Merkel, „krizna kancelarka“ čije će se povlačenje odraziti na celu Evropu

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2021

U nedelju se u Nemačkoj održavaju parlamentarni izbori, a prvi put, nakon 16 godina i četiri mandata, Angela Merkel nije kandidatkinja za kancelarku. Njeno povlačanje iz visoke politike odraziće se sigurno ne samo na Nemačku nego i na celu Evropu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.