Jasno čiji je interes na prvom mestu Britanci o Makronovom HLADNOM TUŠU na Samitu u Berlinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jasno čiji je interes na prvom mestu" Britanci o Makronovom "HLADNOM TUŠU" na Samitu u Berlinu

Britanski "Fajnenšel tajms" u tekstu o samitu u Berlinu piše da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestili zemljama Zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje bloku i da su im poručili da bi prvo trebalo da "srede situaciju kod kuće".

U tekstu sa naslovom "Hladan tuš Francuske i Nemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU", Fajnenšel tajms navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost "političke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stabilnosti" u regionu.

Poručio je da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, pre nego u procesu proširenja EU.

List navodi da EU već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja Zapadnog Balkana u Uniju kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

Što se tiče problema Kosova, u tekstu se navodi da je nemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rešenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmenu teritorija.

Sa druge strane, Vašington i Brisel bi podržali takvo rešenje, navodi list.

Fajnenšel tajms dodaje, pozivajući se na ocene analitičara, da su Merkelova i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocenjuje, uspehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Severne Makedonije.

Samit u Berlinu je održan u trenutku kada je Brisel "uključio alarm" zbog sve veće uloge Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu, ukazuje Fajnenšel tajms.

Makron je rekao, kako se navodi, da razume da i drugi akteri "imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji".
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.