Izlazne ankete: Pobeda za CDU u Sarlandu

Izvor: N1 televizija, 26.Mar.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazne ankete: Pobeda za CDU u Sarlandu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njena konzervativna partija imaju prvi test na regionalnim izborima u saveznoj državi Sarland, šest meseci pre parlamentarnih izbora na kojima bi socijaldemokrate mogle da im preuzmu vlast posle 12 godina. Izlazne ankete pokazuju da je CDU osvojio većinu glasova.

Oko 800.000 birača u toj maloj saveznoj državi koja se graniči s Francuskom krenuli su jutros na birališta da izaberu novi regionalni parlament.

Hrišćansko-demokratska >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << unija Angele Merkel je, prema anketama na biralištima, osvojila najviše glasova na regionalnim izborima u saveznoj državi Sarland, postigavši dobar rezultat kakav se nije očekivao.

Za Merkelinu konzervativnu partiju je glasalo do 41 odsto birača, dok su njeni rivali iz Socijaldemokratske partije levog centra dobili do 30 odsto glasova, pokazuju rezultati izlaznih anketa sprovedenih za potrebe državnih televizija ARD i ZDF.

Istraživanja pre izbora pokazivala su da bi socijaldemokrate mogle da formiraju novu koaliciju sa partijom Levica, koja je osvojila oko 13 odsto glasova.

Nacionalistička partija Alternativa za Nemačku je, prema anketama, osvojila šest odsto glasova što znači da će ući u parlament Sarlanda.

Izvor: Reuters

Ovi izbori su takođe značajni zato što otvaraju "super izbornu godinu" 2017. u Nemačkoj.

Birači severne savezne republike Šlezvig-Holštajn izlaze na zbore 7. maja, pre zapadne republike Severne Rajne Vestfalije, uporišta socijaldemokrata i najmnogoljudnijeg regiona u zemlji, nedelju dana posle toga. Zatim se 24. septembra održavaju parlamentarni izbori na nivou cele zemlje.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.