Dobrodošlica Angele Merkel Hrvatskoj

Izvor: RTS, 29.Jun.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrodošlica Angele Merkel Hrvatskoj

Angela Merkel video-porukom poželela dobrodošlicu Hrvatskoj u EU. Hrvatska treba još da napreduje, posebno na području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije, poručila nemačka kancelarka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poželela je video-porukom dobrodošlicu Hrvatskoj u Evropsku uniju, podsetivši da Hrvatska treba još da napreduje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posebno na području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije.

"Prekosutra će Hrvatska postati članica Evropske unije, koja će tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici", rekla je Merkel u redovnoj subotnjoj video-poruci, koju prenose hrvatski mediji.

Nemačka kancelarka je podsetila na proces pristupanja Hrvatske EU i čestitala "što je zajedno s nama prešla taj put i što nam je uspelo da sad Hrvatsku primimo kao novu članicu".

Ona je poručila da pristupom EU ne prestaje "politički rad", posebno u području "pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije", i upozorila na potrebu sprovođenja daljnjih reformi u privredi i na tržištu rada.

Merkelova je podsetila na činjenicu da se Hrvatska nalazi na području koje je obuhvatala bivša Jugoslavija i da je druga članica EU s tog područja.

"To znači i da se držimo zadane reči. Rekli smo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupa Evropskoj uniji. Primer Hrvatske pokazuje i da je taj put dug, jer od 2004. do 2013. predstavlja dugačko vremensko razdoblje", rekla je Merkelova.

"Sve u svemu - dobro došla Hrvatska u Evropsku uniju", zaključila je nemačka kancelarka svoju video-poruku, prenela je agencija Hina.

Merkelova je otkazala dolazak na proslavu u Zagreb, što je izazvalo iznenađenje u Hrvatskoj, a juče je objasnila da se "veoma raduje ulasku Hrvatske u EU, ali da je razlog njenog nedolaska u Zagreb na proslavu zgusnuti raspored".

"Imam vrlo zgusnut raspored. Proslava u Hrvatskoj je u nedelju kasno uveče, ako pogledate moj raspored za ponedeljak videćete da mi je nemoguće doći", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana samita EU u Briselu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.