Čestitke Orbanu na izbornoj pobedi

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke Orbanu na izbornoj pobedi

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na izbornoj pobedi, saopštio je portparol nemačke vlade, dodajući da će vlade dve zemalje nastaviti da sarađuju uprkos različitim stavovima o migraciji. Žan Klod Junker pozvaće Orbana u utorak, kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa. Čestitke iz Poljske.
"Kao što je i običaj nakon izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropi, kancelarka je pismom čestitala pobedniku izbora, premijeru Orbanu, na uspehu u izborima za mađarski parlament", rekao je portparol Stefan Zajbert, prenosi Rojters.

Stefan Zajbert je naglasio da u saradnji Nemačke i Mađarske postoje kontroverzni problemi, kao što je različiti stav prema migracijama.
Koalicija Orbanove stranke Fides i manjeg partnera hrišćanskih demokrata, ubedljivo je slavila na izborima i osvojila dvotrećinsku većinu, odnosno 133 od ukupno 199 mesta u parlamentu, prenose agencije.
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputiće pismo čestitke mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, povodom izborne pobede na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, saopštila je Evropska komisija.
"Predsednik Junker će i pozvati premijera Orbana u utorak, kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa. Građani Mađarske su glasali juče a EU je unije demokratije i vrednosti", piše u saopštenju, prenosi Rojters.
Kako se navodi, Junker i EK smatraju da je odbrana principa demokratije zajednička obaveza svih država članica, bez izuzetka.
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki i drugi zvaničnici te zemlje pozdravili su ubedljivu pobedu partije Fides.
Moravjecki je na svom nalogu na Tviteru poželeo uspeh Orbanu, uz ocenu da "put reformi nikad nije lak", ali da "podrška većine društva pokazuje da je vredan tih napora".
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić čestitali su izbornu pobedu Viktoru Orbanu. 
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Saradnja sa Orbanom, uprkos razlikama

Izvor: Danas, 09.Apr.2018

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je pobedu premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima i najavila da će sa njegovom novom vladom sarađivati uprkos razlikama oko migracija, izjavio je portparol nemačke vlade Stefan Sajbert. Članak Merkel: Saradnja sa Orbanom, uprkos razlikama...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.