Bundestag podeljen o Srbiji u EU

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2010, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundestag podeljen o Srbiji u EU

Poslanici nemačkog Bundestaga (donjeg doma parlamenta) podeljeni su po pitanju evrointegracija Srbije. Liberali ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea podržavaju dalji evropski put Srbije, dok su demohrišćani kancelarke Angele Merkel skeptični.

Član parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu Kristel Hapah-Kasan, liberal, smatra da zemlje zapadnog Balkana moraju da budu primljene u članstvo EU jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << to u interesu pomirenja regiona.



Radio Dojče vele ukazuje da je poseta Vuka Jeremića Berlinu pala u "najnezgodnije vreme" jer je vest o iznenadnoj ostavci predsednika Horsta Kelera odjeknula u momentu dok je šef srpske diplomatije razgovarao sa svojim kolegom Gvidom Vesterveleom o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana. Razgovor dva zvaničnika je, po protokolu, priveden kraju, ali je planirana konferencija za novinare istog momenta otkazana.

Radio Dojče vele prenosi izjavu člana parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu iz SDP-a Utea Capfa da će se o razvoju u zemljama zapadnog Balkana razgovarati u parlamentarnom Odboru za spoljne poslove, a da li će Balkan biti na dnevnom redu i u samom parlamentu za sada nije izvesno.

I u Stranci nemačke levice pozitivno ocenjuju napore srpskih političara na putu ka evropskim integracijama.

Postoji, međutim, još otvorenih pitanja i neispunjenih uslova zbog kojih nije moguće zakazati konkretan datum pregovora o pridruživanju u Evropsku uniju, ocenjuje Tomas Nord, član parlamentarnog odbora za pitanja Evropske unije.

"Mislim da sada svi čekaju koju će odluku doneti Međunarodni sud pravde po pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova. To je suštinski preduslov i od toga će zavisiti kako će sa Srbijom biti nastavljeni pregovori o pridruživanju", dodao je Nord.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.