Budućnost Srbije u EU

Izvor: RTS, 23.Avg.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost Srbije u EU

Nemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji, ali su za dobijanje statusa kandidata neophodne reforme i rezultati u dijalogu sa Prištinom, što znači ukidanje paralelnih struktura, rekla Angela Merkel. Nemamo iluziju da u EU možemo da unesemo novi konflikt i zato želimo da kroz dijalog rešimo problem, izjavio Tadić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, tokom posete Beogradu, da Nemačka želi Srbiju kao članicu Evropske unije, ali da je za dobijanje statusa kandidata neophodan napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Angela Merkel izdvojila je tri preduslova za evropske integracije Srbije: reforme, Kopenhaške kriterijume, koji predviđaju regulisanje odnosa sa susedima i napredak u međusobnim odnosima Beograda i Prištine.

Srbija se, kaže nemačka kancelarka, nalazi u odlučujućoj fazi, kada je na redu pitanje statusa kandidata, a to zavisi od tri pomenute tačke.

Rešavanje kosovskog pitanja Merkelova, takođe, vidi u tri tačke: kroz napredak u dijalogu, zatim da Euleks dobije mogućnost da deluje na prostoru celog Kosova, kao i da se "ide ka ukidanju paralelnih struktura".

"Nezamislivo je da se završe pregovori sa Srbijom o prijemu u članstvo EU, a da se potom kaže da postoji problem oko Kosova. Mi vidimo budućnost Srbije u Evropskoj uniji i učinićemo sve da Srbija taj put uspešno savlada na osnovama evropskih principa", podvukla je Angela Merkel.

Pri tome je potrebno da Nemačka i Srbija češće razgovaraju i da se ne dozvoli da izbori ometaju napredak na tom putu, rekla je kancelarka naglasivši da je optimista kada je reč o rešavanju problema na Balkanu.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija želi da reši sve konflikte u regionu i da nema iluzije da bi u Evropsku uniju mogla da unese novi konflikt.

"Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi želimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu", rekao je Tadić na konferenciji za novinare, posle razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tadić je rekao da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u EU, već standarde kakvi važe i za druge zemlje, ocenjujući da Srbija može biti pouzdan partner Nemačke.

Predsednik Srbije naveo je da je međuregionalna saradnja centralna tačka politike Srbije i da jugoistočna Evropa nema izvesniju budućnost od one u Uniji.

"Unija nikad neće biti kompletirana ako ne bude integrisala i Zapadni Balkan", rekao je Tadić, dodavši da Srbija podržava integraciju Hrvatske i svih drugih zemalja regiona u EU, ali i traži da isti principi i kriterijumi budu poštovani i kada je reč o Srbiji.

Partnerstvo Srbije i Nemačke

Nemačka kancelarka razgovarala je i sa srpskim premijerom. Mirko Cvetković i Angela Merkel konstatovali su da su Nemačka i Srbija izuzetno važni politički i ekonomski partneri.

Cvetković je gošću iz Nemačke upoznao sa reformskim zakonima donetim u okviru procesa pridruživanja Srbije EU, makroekonomskom situacijom kao i reformama koje je Vlada Srbije do sada sprovela u cilju poboljšanja investicionog ambijenta.

"Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i jedan od najznačajnijih investitora. Nemačke kompanije već godinama uspešno posluju u Srbiji i one su najbolja preporuka budućim ulagačima", rekao je premijer Cvetković na sastanku.

Angela Merkel je, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, istakla da je upoznata sa pozitivnim iskustvima nemačkih investitora u Srbiji i konstatovala da postoje veliki potencijali za saradnju pre svega u oblasti infrastrukture, energetike i obnovljivih izvora energije.

Kancelarka Merkel dodala je i da Srbija treba da posveti posebnu pažnju razvoju malih i srednjih preduzeća.

Pre zvaničnih razgovora, nemačka kancelarka sastala se sa predsednicom Fonda "Dr Zoran Đinđić", Ružicom Đinđić i stipendistima tog fonda. Susretu u hotelu "Hajat" prisustvovao je i ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas.

Predstavnici Udruženja izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske predali su u nemačkoj ambasadi otvoreno pismo za kancelarku Angelu Merkel u kome traže podršku Nemačke za ostvarivanje stanarskih, imovinskih i ljudskih prava koja su im uskraćena u Hrvatskoj.

Oni su uz otvoreno pismo predali i tekst Bečkog sporazuma o sukcesiji i Izveštaj o neispunjavanju zahteva, sadržan u Peticiji izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske.

Nemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je oko 15 sati iz Beograda i tako završila dvodnevnu posetu Zapadnom Balkanu tokom koje je posetila Srbiju i Hrvatsku.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.