Brnabićeva u Berlinu – i politika i ekonomija

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva u Berlinu – i politika i ekonomija

Predsednica Vlade Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Berlinu. Sastala se sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine Mariom Ohovenom. Cilj posete je da se dodatno unaprede i učvrste odnosi sa Nemačkom, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije, rekla je premijerka.
Ana Brnabić će se sutra sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a prema ranijoj oceni predsednice Vlade, susret će biti prilika da se razmotre svi aspekti saradnje, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou.

Premijerka je izjavila je da je cilj posete da se dodatno unaprede i učvrste odnosi sa Nemačkom, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije.
Na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg sastanka sa Merkel i da li očekuje da Nemačka možda zauzme "malo labaviji stav" po pitanju razgraničenja, kao mogućeg rešenja kosovskog problema, Brnabićeva je rekla da nema takva očekivanja.
"Nemam nadu da će to da se desi u ovom trenutku, svakako ne da će biti nekih kvantitativnih pomaka na sutrašnjem sastanku", rekla je premijerka.
Ona je istakla da joj je važno da pošalje poruku da koliko god se neki pogledi Srbije i Nemačke ne slažu, mi imamo nameru da ostanemo predvidiv, iskren i posvećen partner Nemačkoj.
Brnabićeva je izrazila zahvalnost Merkelovoj na svemu što je, kaže, uradila za Srbiju i Zapadni Balkan, jer kada se govori o pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a pre svega o regionalnoj saradnji, te saradnje ne bi bilo u ovom obimu, bez Berlinskog procesa, koji je upravo Merkel pokrenula 2014. godine.

Brnabićeva je podsetila da je pre nekoliko dana u Beogradu otvoreno sedište Transportne zajednice, prvo sedište jedne međunarodne organizacije u Beogradu.
Na pitanje da li ima zvanične informacije o tome da Nemačka i Francuska žele svog izaslanika u dijalogu između Beograda i Prištine, kao što su pisali prištinski mediji, Brnabićeva je odgovorila da takvih zvaničnih informacija nema, ali da je primetila da te dve zemlje žele aktivniju ulogu u dijalogu.
Dodala je da su razgovori i saradnja bitni zbog stabilnosti i bezbednosti u regionu, jer će se svaka nestabilnost, kako kaže, odraziti i na Srbiju koliko god naša zemlja pojedinačno bila politički i ekonomski stabilna.
Brnabićeva i Merkelova će se nakon radnog ručka obratiti na zajedničkoj konferenciji za novinare.
Premijerka će nakon toga imati sastanak u udruženju porodičnih preduzetnika, a razgovaraće i sa direktorom BITKOM-a.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Cilj je da dodatno učvrstimo odnose sa Nemačkom

Izvor: RTS, 17.Sep.2019

Premijerka Ana Brnabić, koja je započela dvodnevnu zvaničnu posetu Berlinu, tokom koje će razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel, izjavila je da je cilj posete da se dodatno unaprede i učvrste odnosi sa Nemačkom, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.