Berlin želi da Srbija bude lider regiona?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin želi da Srbija bude lider regiona?

U tekstu povodom konferencije o Zapadnom Balkanu, održane u četvrtak na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, ''Jutanji list'' navodi da se pokazalo da niko od zastupnika EP iz Hrvatske ne želi da sedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU.

Evropa navodno prepoznala stav Hrvatske: Kancelar Nemačke Angela Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i premijer Srbije Aleksandar Vučić

 

''Iako čine gotovo polovinu odbora za BiH, na čuđenje evropskih kolega, naši zastupnici aktivno izbegavaju bilo šta da imaju sa Srbijom. Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za dalju raspravu oko budućnosti Balkana'', piše hrvatski list.

 

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu, zvaničnici EU vide kao moguću prekretnicu za budući proces proširenja Europske unije prema tim državama, navodi list i ukazuje da, kako je Nemačka do sada bila među najvećim skepticima nastavka proširenja, sama činjenica da sada upravo Berlin daje jemstvo da će se taj proces nastaviti, u Briselu se vidi kao “snažna poruka u pravo vreme”.

 

''Sada, kada najvažnija političarka Evrope Angela Merkel okuplja u Berlinu lidere regiona, i daje im jemstva da će jednog dana njihove države biti u EU ako ispune uslove koji se od njih traži, i ostatak Evrope pozitivnije će sa manje oklevanja gledati prema tom delu teritorije'', ocenjuje ovaj list.

 

Za lidere regiona, piše ''Jutarnji'', sastanak u Berlinu bila je prilika za samopromociju, ali svakako i za predstavljanje projekata za koje mogu da dobiju deo sredstava iz raznih evropskih izvora, ali i šansa da se privuče privatni kapital kao investicija.

 

''Položaj Hrvatske na ovoj Berlinskoj konferenciji u Briselu vide značajnim u političkom smislu, jer se Hrvatska, kao nova članica EU, doživljava i kao glas regiona u EU i kao evropski glas u regiji, a u nekim projektima, o kojima je govorio premijer Srbije, poput carinske unije u regionu, ili jačanja međusobne trgovine, Hrvatska upravo zbog članstva u EU ne može ni formalno da učestvuje'', piše Jutarnji list.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.