Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 30.08.2014.
10:25
jutarnji.hr A

Berlin želi da Srbija bude lider regiona?

U tekstu povodom konferencije o Zapadnom Balkanu, održane u četvrtak na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, ''Jutanji list'' navodi da se pokazalo da niko od zastupnika EP iz Hrvatske ne želi da sedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU.

Evropa navodno prepoznala stav Hrvatske: Kancelar Nemačke Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić
 

''Iako čine gotovo polovinu odbora za BiH, na čuđenje evropskih kolega, naši zastupnici aktivno izbegavaju bilo šta da imaju sa Srbijom. Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za dalju raspravu oko budućnosti Balkana'', piše hrvatski list.

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu, zvaničnici EU vide kao moguću prekretnicu za budući proces proširenja Europske unije prema tim državama, navodi list i ukazuje da, kako je Nemačka do sada bila među najvećim skepticima nastavka proširenja, sama činjenica da sada upravo Berlin daje jemstvo da će se taj proces nastaviti, u Briselu se vidi kao “snažna poruka u pravo vreme”.

''Sada, kada najvažnija političarka Evrope Angela Merkel okuplja u Berlinu lidere regiona, i daje im jemstva da će jednog dana njihove države biti u EU ako ispune uslove koji se od njih traži, i ostatak Evrope pozitivnije će sa manje oklevanja gledati prema tom delu teritorije'', ocenjuje ovaj list.

Za lidere regiona, piše ''Jutarnji'', sastanak u Berlinu bila je prilika za samopromociju, ali svakako i za predstavljanje projekata za koje mogu da dobiju deo sredstava iz raznih evropskih izvora, ali i šansa da se privuče privatni kapital kao investicija.

''Položaj Hrvatske na ovoj Berlinskoj konferenciji u Briselu vide značajnim u političkom smislu, jer se Hrvatska, kao nova članica EU, doživljava i kao glas regiona u EU i kao evropski glas u regiji, a u nekim projektima, o kojima je govorio premijer Srbije, poput carinske unije u regionu, ili jačanja međusobne trgovine, Hrvatska upravo zbog članstva u EU ne može ni formalno da učestvuje'', piše Jutarnji list.

POVEZANE VESTI

Subota 30.08.2014. 10:32
БЕРЛИН ЖЕЛИ ДА СРБИ НЕСТАНУ СА БАЛКАНА,
Subota 30.08.2014. 10:52
Danke , mi SRBI-PRAVOSLAVCI smo za Rusiju !!
Subota 30.08.2014. 10:43
ako je suditi po prošlim vremenima - jel' ovo znači da je svilen gajtan za picoustog već spreman ? Tako brzo ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online