Angela Merkel znala da SAD špijuniraju Evropsku uniju?

Izvor: Press, 01.Jul.2013, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel znala da SAD špijuniraju Evropsku uniju?

"Reakcija kancelarke navodi na sumnju da je ona makar površno znala za špijunažu", tvrdi Gabrijel u intervjuu koji će nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" objaviti u sutrašnjem izdanju, kako navodi francuski list "Ekspres".

Lider glavne nemačke opozicione stranke sada zahteva od Angele Merkel da "kaže da li je za to znala i da li je to tolerisala", piše "Ekspres".

Nemačka vlada saopštila je danas da, ako se medijski izveštaji o prisluškivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << potvrde, neće biti prihvatljiv model ponašanja hladnog rata među partnerima koji zahtevaju uzajamno poverenje u oblasti novog transatlantskog trgovinskog sporazuma.

"Ako se potvrdi da su diplomatski predstavnici Evropske unije i pojedinci iz evropskih zemalja bili špijunirani, jasno ćemo reći da je prisluškivanje prijatelja neprihvatljivo", rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, prenela je agencija Rojters.

Prema najnovijim tvrdnjama koje se pripisuju odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu, nemački "Špigl" je objavio da je Amerika prisluškivala kancelarije EU u Briselu i SAD putem mikrofona postavljenih u diplomatskoj misiji u Vašingtonu i računarske mreže.

Sličnom nadzoru je bila podvrgnuta i delegacija EU u Ujedinjenim nacijama, tvrdi nemački nedeljnik, ističući da ove navode zasniva na poverljivim dokumentima, do kojih je došao preko Snoudena.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Angela Merkel znala da SAD špijuniraju EU?

Izvor: Blic, 01.Jul.2013

Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel sumnjiči kancelarku Angelu Merkel da je znala da Sjedinjene Američke Države špijuniraju Evropsku uniju...- Reakcija kancelarke navodi na sumnju da je ona makar površno znala za špijunažu - tvrdi Gabrijel u intervjuu za nemački dnevnik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.