Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel u Davosu: Evropa mora da se AKTIVIRA na ovom polju! Držite mi palčeve!

Drugi dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu nemačka kancelarka Angela Merkel održala je govor. Merkelova je svoje obraćanje počela podsećanje da se ove godine obeležava 100 godina od završetka prvog svetskog rata, a potom govorila o Bregzitu, klimatskim promenama, jedinstvenom digitalnom tržištu i protekcionizmu.

- Moramo da pitamo sebe...Da li smo naučili istorijsku lekciju? - upitala je Merkel i dodala da generacije rođena posle Drugog svetskog rata mora da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokaže da jeste naučila lekciju - To znači posvećenost multilateralizmu i zajednički rad na rešavanju problema.

Nemačka kancelarka naglasila je da, iako je i dalje u pregovorima za formiranje nove vlade, Nemačka želi da pomogne u rešavanju svetskih problema. Takođe, naglasila je da Evropa nije bila dovoljno aktivna na polju spoljne politike i da mora više da se aktivira, odnosno da "uzme svoju sudbinu u svoje ruke".

- Ako mi stisnete palčeve da uskoro formiram vladu, biću vam svima zahvalna - naglasila je Merkelova, javlja "Blicova" reporterka iz Davosa.

Merkelova je poručila da izolacionizam i protekcionizam nisu rešenje za ekonomske izazove sa kojima su suočene zemlje širom sveta i naglasila je i da je otvorena u pogledu toga kakvu vrstu partnerstva će EU razvijati sa Britanijom posle Bregzita, ali je istakla da, u tim pregovorima, ne može biti kompromisa kada je reč o ključnim principima EU.

- Želimo bliže partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom - poručila je Merkel.

Merkel je na temu klimatskih promena rekla da stvari na tom području idu sporo bez SAD, nakon što se zvanični Vašington povukao iz Pariskog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena. Dodala je i da je jedinstveno digitalno tržište ključni prioritet za Evropu.

Đentiloni: Razumem princip "Amerika na prvom mestu", ali..

Italijanski premijer Paolo Đentiloni poručio je danas da razume princip američkog predsednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mestu", ali da on ne sme biti nauštrb slobodne trgovine.

- Smatram legitimnim da svaka zemlja kaže 'Moja zemlja je na prvom mestu'. I ja mogu da kažem 'Italija na prvom mestu, zašto ne? - rekao je Đentiloni novinarima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, a prenosi AP.

Medjutim, ako je cilj ekonomski rast, onda je protekcionizam u suprotnosti sa tim, dodao je Đentiloni.

- Slobodna trgovina, medjunarodni sporazumi i formula otvorenog tržišta kakvu imamo u Evropi, mogu doprineti osnaživanju globalne ekonomije - poručio je DJentiloni.

Felipe VI: Katalonska pobuna je lekcija svim demokratijama

Španski kralj Felipe VI izjavio je danas da su nedavni pritisci za postizanje nezavisnosti Katalonije bili napad na demokratski sistem Španije i da oni treba da posluže kao lekcija demokratijama širom sveta kako bi očuvale vladavinu prava i nacionalni suverenitet.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, kralj je rekao da je ono što se dogodilo u Kataloniji bio "pokušaj podrivanja bazičnih pravila našeg demokratskog sistema", prenosi AP.

Kada je katalonski parlament proglasio nezavisnost u oktobru, Španija je ušla u najgoru političku krizu koju je iskusila u poslednjoj deceniji. Španija je posle toga raspustila regionalnu vladu i parlament i sazvala regionalne izbore u decembru, podseća agencija.

Sutra dan za glavne zvezde u Davosu

Uz Merkelovu, Makrona i Trampa, u Davos sutra stiže i britanska premijerka Tereza Mej, koja bi trebalo da se sastane sa prvim čovekom SAD. Tramp bi trebalo da razgovara i sa izraelskim premijerom, a u petak će održati govor "America First".

U Davosu će se, kako se očekuje, založiti za ulaganja u SAD i saradnju na pitanjima nacionalne bezbednosti, uključujući i borbu protiv Islamske države i severnokorejski nuklearni i balistički program.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Forum u Davosu, osnažujuće poruke evropskih lidera

Izvor: RTS, 24.Jan.2018

Na sceni Svetskog ekonomskog foruma smenjivali su se evropski lideri. Teme – ekonomija, Bregzit, migranti, klimatske promene, jedinstveno digitalno tržište, protekcionizam.. . Nemačka kancelarka Angela Merkel obraćanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.