Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2020, 16:15

Aktivistkinja Greta Tunberg kod Angele Merkel, osudila negiranje promene klime

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg koja se danas u Berlinu sastala s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, osudila je "političku neaktivnost" i države koje "negiraju" klimatske promene, javila je agencija AFP.

Merkel čija zemlja predsedava Evropskom unijom, primila je tu 17-godišnju aktivistkinju koja dve godine vodi kampanju radi mobilizacije sveta u suprotstavljanju klimatskim promenama.

Do sastanka je došlo na inicijativu Grete Tunberg i ostalih članova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << njenog pokreta, a Merkel je izrazila zadovoljstvo da ih primi.

Agencija AP je prenela da su mlade aktivistkinje - tinejdžerka Tunberg, Luiza Nojbauer iz Nemačke i Belgijanke Anuna de Vever van der Hajden i Adelaid Šarlije, na 90-minutni sastanak s Angelom Merkel došle u pratnji grupe klimatskih demonstranata.

"Ovde smo, glasni smo jer nam se krade budućnost", skandirali su demonstranti dok je Tunberg bila pod opsadom fotografa.

Aktivisti su, piše AP, tražili sastanak s Angelom Merkel jer Nemačka, zajedno s Velikom Britanijom, s 22 odsto učestvuje u celokupnoj svetskoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte, koje je stvorio čovek.

Uz to, Merkel je do sada hvalila mlade aktiviste zbog pritiska na političare da deluju protiv globalnog zagrevanja, a njena predstavnica za štampu, Ulrike Demer, izjavila je u sredu da je "ta tema (klimatskih promena) od centralnog značaja za čitavu nemačku vladu" i da je zato "razgovor (s aktivistkinjama) svakako koristan".

Agencija AFP je prenela da je Greta Tunberg u otvorenom pismu koje je potpisalo više aktivista, ukazala da "EU konačno mora da reaguje, Nemačka mora da preuzme inicijativu: mora da obustavi ulaganja u fosilna goriva, ekocid mora da postane krivično delo".

U pismu koje su objavili londonski dnevnik Gardijan i nemački nedeljnik Špigel, aktivistkinja navodi da i dalje traje stanje negiranja. "Klimatska kriza i ekologija nikada nisu smatrani krizom", navela je ona.

"Reći ćemo Angeli Merkel da mora da se suoči sa vanrednom klimatskom situacijom, posebno jer Nemačka sada predsedava Savetom Evropske unije", ističe se u pismu i izražava uverenje da je na "Evropi odgovornost da reaguje".

Do sastanka je doplo posle dve godine akcije koju je tada 15-godišnja Greta Tunberg počela svakodnevnim protestom ispred švedskog parlamenta.

Akcija se potom proširila na brojne zemlje nedeljnim okupljanjima nazvanim "Petak za budućnost".

I pored ovih akcija, "izgubili smo dve ključne godine zbog političke neaktivnosti", naveli su aktivisti, pozivajući države sveta da hitno obustave sva ulaganja u fosilna goriva.

"Sve je veći jaz između onoga što bi trebalo da radimo i onoga što se u stvari radi", upozorili su oni.

Nemačka i dalje umnogome zavisi od uglja zbog postepenog napuštanja nuklearne energije nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Ipak, zahavljujući padu aktivnosti usled pandemije korona virusa, Nemačka bi mogla dostigne cilj smanenja emisije štetnih gasova za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990-ih godina.

Nemačka želi da do 2038. godine obustavi proizvodnju električne energije na ugalj, što klimatski aktivisti smatraju da je prekasno, prenela je agencija AFP.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.