Vulin i Bocan-Harčenko: Negujemo zajedničke tradicije

Izvor: RTS, 27.Nov.2019, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin i Bocan-Harčenko: Negujemo zajedničke tradicije

U okviru akcije "Put sećanja" Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koja je organizovana u okviru predstojećeg obeležavanja 75 godina od velike pobede u Drugom svetskom ratu, ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku ministar odbrane Aleksandar Vulin svečano je predao grumen zemlje sa Groblja oslobodiocima Beograda 1944. godine.
Ministar Vulin i ambasador Bocan-Harčenko odali su i počast stradalima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u oslobađanju Beograda polaganjem venaca na spomenik Crvenoarmejcu na Novom groblju.
Bocan-Harčenko je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru Vulinu za saradnju u akciji "Put sećanja", navodeći da su sakupili uzorke zemlje sa 14 mesta u Srbiji.
Dodao je da se u okviru akcije "Put sećanja" u Rusiji gradi i veliki hram, gde će biti i memorijalni centar, u koji će biti smešteno 15.000 uzoraka iz skoro cele Evrope, među kojima su i ovi iz Srbije, s obzirom da su sovjetski vojnici oslobađali i istočnu i centralnu Evropu, kao i značajan deo starog kontinenta.
"Srbija u ovom projektu ima značajno učešće, a današnji događaj još jednom pokazuje i dokazuje da mi negujemo i gajimo naše zajedničke tradicije i vrednosti", kazao je ambasador.
Bocan-Harčenko je istakao da primopredaju grumena zemlje nisu prilagođavali nekom važnom događaju u političkim odnosima dve zemlje, ali da se desilo da to upravo čine uoči sastanka dva predsednika – Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.
"Smatram da je ovo razdoblje najbolje za ovakav događaj. Bez obzira na neke događaje koji su iza nas, mi idemo dalje i ovih dana ćemo imati još više iskoraka u smislu razvoja naših bilateralnih odnosa", kazao je Bocan-Harčenko.
Ministar Vulin je istakao da je Srbija koju vodi Aleksandar Vučić Srbija koja pamti, koja neće da menja istoriju i koja je uvek bila na pravoj strani sveta.
Prema njegovim rečima, kao što Vučić nije dozvolio da Srbija na bilo koji način uzme učešće u antiruskim sankcijama, niti u antiruskoj histeriji, tako ni on, a ni naša država nikada neće dozvoliti da se prekraja istorija, da se zaboravljaju oni koji su nas oslobodili, odnosno oni koji su zajedno sa nama učestvovali u oslobođanju ovog grada i zemlje, koji su čitav svet spasili od najvećeg zla moderne civilizacije – fašizma.
"Mi nikada nećemo učestvovati u prekrajanju istorije, nikada nećemo dozvoliti sramna izjednačavanja Crvene armije i Hitlerove armije, nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi ko je činio zverske zločine, a ko je oslobodio Evropu", kazao je Vulin.
Navodeći da srpski narod nikada nije imao pogrešan izbor, Vulin je kazao da ako "veliki nešto mogu da nauče od Srba", onda je to da gledaju i pažljivo prate gde su Srbi, jer tamo gde su Srbi tamo je i sloboda i pravda.
"Gde su Srbi tamo je sloboda za sve, tamo je poštovanje za sve nacije, tamo je poštovanje za svaku državu", naveo je ministar.
Podsetio je da se Srbija odlučila da bude vojno neutralna zemlja i kazao da će kao takva nastaviti da vodi računa o sebi, da vodi računa o svojoj sigurnosti i bezbednosti, ali i da sarađuje i sa istokom i sa zapadom.
"Srbija će nastaviti da izražava svoje veliko poštovanje i narodu Ruske Federacije, rukovodstvu Ruske Federacije i svakako istoriji koja nas spaja, ali ne samo istoriji, već i zajedničkoj budućnosti", kazao je Vulin.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin: Nećemo dozvoliti da se prekraja istorija

Izvor: RTS, 27.Nov.2019

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko položili su vence na Spomenik crvenoarmejcu na Groblju oslobodilaca Beograda i učestvovali u svečanoj primopredaji grumena zemlje sa groblja koji će biti dopremljen u Rusku Federaciju u okviru...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.