U pratnji ruskog ambasadora i izaslanika Šojgua, Stefanović i Mojsilović obišli vojne snage u Raškoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2021, 11:21

U pratnji ruskog ambasadora i izaslanika Šojgua, Stefanović i Mojsilović obišli vojne snage u Raškoj

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas nešto pre 11.00 časova obilazak dela naših snaga koje se nalaze u u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Nakon provokacija koje su izazvale jedinice Rosu, a koje se već sedam dana nalaze na administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP- a.

U poseti našim snagama, pored ministra odbrane i načelnika Generalštaba, nalaze se i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan- Harčenko i izaslanik ministra odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Stefanović:Jedinice iz Prištine sa ciljem da zastraše Srbe, hoćemo da upoznamo naše prijatelje sa situacijom

Ministar odbrane Aleksandar Stefanović izjavio je danas da se moraju zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah u srpski narod na severu Kosova.

On je tokom obilaska dela naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje istakao da je neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara.

"Pre toga nije moguće razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan dogovor i izazivaju destabilizaciju i uznemirenje, sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa Kosova i Metohije", ukazao je Stefanović.

Stefanović je ocenio i da je čudno kada se iz Brisela šalju poruke kojima se poziva na deeskalciju, pri čemu šest dana postoji tišina iz Beograda, a kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije, onda se šalju ovakve poruke.

"Mi ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju, to je suverena odluke Srbije", istakao je Stefanović i poručio da deeskalcija treba da se traži od prištinskih organa i da oni povuku jedinice i vrate ih na stanje pre nego što su izazvali uznemirenje. Besmisleno je da naprave problem, a zatim se traže ustupci", istakao je Stefanović.

On je zatražio i da naše tužilaštvo razmotri da li postoji postupak protiv ROSU i da li su vršili dela terorizma prethodnih dana nad Srbima.

Rekao je i da pred međunarodnim institucijama hoćemo da govorimo o tome sta se dšava na KiM i zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

"Nema poštovanja, a onda se privode Srbi i cepaju bilbordi o ZSO", ukazao je Stefanović, dok, kako napominje , u istom danu EU trazi sprovođenje Briselskog sporazuma.

To je neverovatno ponašanje, ocenio je Stefanović.

On je dodao i da je sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i vojnim izaslanikom te zemlje u obilasku naših jedinica koje su u povišenom nivou borbene gotovosti.

Napominje i da su došli do administrativnog prelaza kako bi ih upoznali sa situacijom i time da Srbija poštuje međunarodne sporazume i da se nalazi u okviru svojih prava, kao i da smo zabrinuti zbog dešavanja na severu pokrajine jer se prištinske jedinice ponašaju suprotno tim sporazumima.

"Hoćemo da upoznamo naše prijatelje sa situacijom i zašto je opasna politika koju prištinski organi sprovode. Odbacujem priče i pozive na deeskalaciju i stavljanje lažne jednakosti", istakao je Stefanović.

Srbi da budu mirni, trudimo se da nađemo rešenje

Srbi treba da budu mirni, trudimo se da pronađemo rešenje i uzdržano ponašamo, jer razumemo da jedna varnica može da dovede do eskalacije sukoba koji ne treba nikome, poručio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje.

On je novinarima posle obilaska dela vojnih snaga u povišenoj borbenoj gotovosti u Raškoj i ka administrativnom prelazu Jarinje rekao i da Beograd neće dozvoliti pogrom nad Srbima, ali da je spreman da u svakom trenutku razgovara o deeskalaciji situacije.

"Iako ništa nismo štetno učinili niti bilo koga provocirali poruka je da nećemo sedeti i gledati da neko s druge strane ubija i proteruje Srbe", rekao je Stefanović.

"Poruka je i ta da želimo stabilnost i mir u ovom regionu. Nama je to jedino bitno", istakao je Stefanović navodeći da Srbija razmišlja o ekonomskom napretku i boljem životu svih građana i želi da takvom vrstom razgovora ceo region ide napred.

"Na žalost, iako smo to istakli i potpisali Briselski sporazum 2013. godine, radili na tome da dovedemo do normalnog života i za Srbe i za Albance očigledno da Priština to ne želi", ocenio je Stefanović i ukazao da su na potezu međunarodna zajednica i EU kao garant Briselskog sporazuma.

On je rekao da je neophodno da se formira ZSO i omogući Srbima da žive normalno, a ne kao građani drugog ili trećeg reda koji svakoga dana strepe da li će nešto da im se desi.

Posebno zabrinjava i situacija južno od Ibra i kakva je budućnost Srba, kao i nezabrinutost međunarodne zajednice za njihov položaj, rekao je ministar.

Avioni i danas nadleću

Izveštac Tanjug televizije sa lica mesta rekao je da danas na Jarinju dan protiče mirno, ali uz napetosti.

Takva situacija je i na Brnjaku, a saobraćaj je u prekidu na oba prelaza i može se preći jedino peške.

Avioni vojske Srbije i danas nadleću prostor do punktova Jarinje i Brnjak, uz administrativnu liniju kako bi se uverili u trenutnu situaciju.

On je istakao da nijedan pogrešan potez Beograd nije učinio sedam dana, a da su na samo nekoliko stotina metara iza njega ljudi sa oklopnim transporterima i dugim naoružanjem.

"Zašto", upitao je Stefanović dodajući da sva ta pitanja mogu da se reše za stolom u razgovorima, ali da je očigledno da su u Prištini nervozni razvojem događaja i da im ne ide kako su očekivali.

"Zato se okreću ekstremističkim merama i terorističkim aktivnostima", zaključio je ministar.

Harčenko: Situacija izaziva veoma veliku zabrinutost u Moskvi

U poseti našim snagama bili su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Harčenko je ovom prilikom izrazio podršku Rusije stavu Beograda i koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na KiM.

"Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost", rekao je ambasador Rusije.

Bocan Harčenko je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost formulisao put i niz koraka koji bi rešili nastalu situaciju i koji bi razvili normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što Rusija takođe podržava.

Ambasador je ukazao da je odgovornost za nastalu situaciju na privremenim institucijama u Prištini, i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

On je dodao da su na delu provokacije i pretnje upućene na terenu Srbima koji žive na KiM.

Ambasador Rusije je ukazao da u dijalogu sa Beogradom kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, a što može izazvati nove sukobe.

Bocan Harčenko je ukazao i da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini, a sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine, pri čemu se i Priština i Beograd pozivaju na uzdržanost i deeskalaciju.

Pri tom se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano, istakao je ruski zvaničnik.

Bocan Harčenko je zaključio da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u UN u cilju smirivanja situacije na zasedanju generalne Skupštine svetske organizacije.


Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović i Mojsilović u pratnji ruskog ambasadora i izaslanika Šojgua obišli snage u Raški

Izvor: RTS, 26.Sep.2021

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su deo naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu...

Nastavak na RTS...

Ministar odbrane Stefanović i načelnik Generalštaba general Mojsilović obišli jedinice u stanju povišene borbene gotovosti

Izvor: JuznaSrbija.info, 26.Sep.2021

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović obišli su danas deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije koje se nalaze u prvom stepenu pripravnosti...Ministar Stefanović se tokom obilaska uverio da su pripadnici Vojske Srbije u jedinicama...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Stefanović: Naš narod niko neće ugrožavati, niti govoriti gde ćemo u centralnoj Srbiji da koristimo svoje snage

Izvor: Danas, 26.Sep.2021

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas deo snaga Vojske Srbije koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a koje su zadejstvovane u okviru taktičkih grupa u garnizonu Raška, vojnoj bazi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.