Srbija dobila NAJVREDNIJU priliku u pregovorima sa Prištinom: Mogućnost uključivanja Rusije u razgovore o Kosovu

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2018, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila NAJVREDNIJU priliku u pregovorima sa Prištinom: Mogućnost uključivanja Rusije u razgovore o Kosovu

Na Beogradu je da li će iskoristiti "penal"

Ambasador Amerike Greg Delavi u nepriznatoj državi Kosovo samo je javno rekao ono što već svi znamo, a to je da je Amerika uključena u proces dijaloga Beograda i Prištine.

Pročitajte i:

Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše izjavu američkog ambasadora da će SAD uz podršku EU ubuduće biti deo pregovaračkog procesa Prištine i Beograda.

Pavić kaže da je u stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dobro što je Delavi javno priznao dosadašnju ulogu Amerike, jer to otvara vrata Srbiji da zatraži da se u proces uključi i nama bliska strana.

- Amerika je kroz njegove reči priznala da je ona već bila sve vreme deo tog formata i da će nastaviti u tom pravcu. Prema tome, to bi za Srbiju značilo da ubuduće treba da insistira da u daljim pregovorima bude neko ko je na njenoj strani, a to je na prvom mestu Rusija - kaže Pavić.

On napominje da Delavi nije rekao samo da će se Amerika uključiti, već i da je bila uključena u sve faze dijaloga, kao i da je uticala na mnoge od delova tih pregovora između Prištine i Beograda, posebno što se tiče povlačenja granice i ukidanja institucija države Srbije na severu Kosova. Činjenica da je Delavi izbegao da odgovori na pitanje da li to znači i formalnu promenu formata razgovora, Pavić ne vidi kao problem.

- Nema problema da Rusija ima istu ulogu kakvu ima Amerika. Ne mora to da bude formalno deo toga, može to i dalje da se vodi na relaciji Brisel - Beograd -Priština, ali da imamo sekundante iz Rusije. To bi bila prava simetrija. Znači, onako kako je Amerika uključena u taj format, da tako bude uključena i Rusija - napominje on.

Podseća da su i sami zvaničnici Srbije svojevremeno izjavili, da ako će se Amerika uključiti u te pregovore, mi ćemo tražiti da se uključi i Rusija.

- Evo sada prilike za to. Sada nam je Delavi dao tu priliku. Prema tome, odlično je što je on samo priznao ono što je svima bilo očigledno - zaključuje Pavić.

Delavi je rekao da će učestvovati u daljim pregovorima bez obzira na format i da će podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.