Ruski konvoj u petak kreće sa Jarinja ka Mitrovici

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2011, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski konvoj u petak kreće sa Jarinja ka Mitrovici

Ruski konvoj sa humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu krenuće u petak ujutro u sedam sati sa prelaza Jarinje ka Kosovskoj Mitrovici, rekao je posle sastanka u Leposaviću ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

"U toku su završna usaglašavanja procedure", rekao je on, ali nije želeo da govori o detaljima operacije.

Ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Rusije je objasnio da je plan razrađivan u trouglu Moskva-Beograd-predstavnici kosovskih Srba, a da je bilo i kontakata sa Evropskom unijom u ruskom delegacijom u Briselu.

"Došli smo do rešenja da kolona sutra nastavi kretanje", rekao je Konuzin.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da su srpski predstavnici dali saglasnost da se poštuje dogovor koji je u sredu uveče postignut u Briselu, odnosno da tri džipa Euleksa prate konvoj do Kosovske Mitrovice.

"Nismo želeli da se ovo pitanje više politizuje jer smatramo da je dovoljno ispolitizovano i mi ne želimo da kočimo da ova pomoć dođe do onih kojima je najpotrebnija", rekao je Nedeljković.

Načelnik Okruga je dodao da odnos prema Euleksu narednih dana neće biti promenjen i podsetio da Srbi nemaju ništa protiv te misije, te će im kretanje severom Kosova "biti omogućeno onda kada se budu vratili svom mandatu i ne budu pomagali Albancima da na severu Pokrajine instaliraju svoje institucije".

Ruski humanitarni konvoj je zaustavljen na Jarinju pre dva dana, a ambasador Rusije Aleksandar Konuzin optužio je Euleks da pokušava da politizuje situaciju.

Euleks je odbacio te optužbe i naveo da je Konuzin najpre tražio, a potom opozvao pratnju misije EU. Problem su u sredu uveče rešili u Briselu ruski i evopski zvaničnici, a pomoć za Srbe treba da bude predata u Kosovskoj Mitrovici.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.