Rusija: Maske su pale; Kina: Šokirani smo

Izvor: B92, 18.Okt.2023, 17:50

Rusija: Maske su pale; Kina: Šokirani smo

Zamenik ambasadora Rusije u UN Dmitrij Poljanski rekao je da odluka SAD da blokiraju rezoluciju o Gazi u Savetu bezbednosti veliki spoljnopolitički promašaj.

"Maske su pale", prokomentarisao je on.

"Kina je šokirana i razočarana što su Sjedinjene Američke Države stavile veto na rezoluciju o ratu između Izraela i Hamasa", izjavio je kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Jun.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />On je rekao da tokom 40 sati pregovora Sjedinjene Države nisu izrazile protivljenje nacrtu rezolucije, kao i da se očekivalo da će ona biti usvojena, prenosi Njujork tajms.

Džang je poručio da SB UN mora da preduzme mere kako bi se uspostavio hitan prekid vatre i kako bi civili bili zaštićeni.

Savet bezbednosti je ranije odbacio rezoluciju Brazila kojom se, pored rata, osuđuju i "gnusni teroristički napadi" palestinske militantne grupe Hamas.

"Od 15 država članica SB UN, 12 je glasalo za, dve su bili uzdržane, uključujući Rusiju, prenela je francuska BFMTV. SAD, kao jedna od pet stalnih članica, glasale su protiv, što je bilo dovoljno da rezolucija ne bude usvojena", dodaje ambasador Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oglasila se Rusija američkog veta u SB UN: "Maske su pale"

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Okt.2023

NJUJORK - Prvi zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da blokada brazilskog nacrta rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu u Savjetu bezbjednosti predstavlja veliki promašaj američke spoljne politike.

Nastavak na Nezavisne Novine...

SAD objasnile veto u SB UN

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Okt.2023

NJUJORK - U brazilskom nacrtu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nije navedeno pravo Izraela na samoodbranu, rekla je danas američki ambasador u UN Linda Tomas-Grinfild.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.