RT: „SAD proteruju prijatelje”: Ruski ambasador osudio Trampov potez

Izvor: Vostok.rs, 31.Mar.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „SAD proteruju prijatelje”: Ruski ambasador osudio Trampov potez

Izvor: Vostok / RT

SAD proteravaju one koji grade ruske i američke mostove u biznisu, nauci i kulturi, saopštio je ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov u obraćanju ruskim diplomata i njihovim porodica koji napuštaju Vašington.

"Američka vlast proterala je američke prijatelje", rekao je Antonov.

"Oni nisu američki neprijatelji ... Naši diplomate razvijaju saradnju između Rusije i SAD u različitim oblastima, među kojima su biznis, nauka, kultura, istraživanje kosmosa i zajednička potraga za ratnim zarobljenicima i nestalim".

Nazivajući američku odluku da protera 60 ruskih diplomata "nesretnom", Antonov je izrazio uverenje da će sadašnji nesklad između Vašingtona i Moskve na kraju biti stvar prošlosti.

"Mi želimo da svi razumemo da smo mi [SAD i Rusija] predodređeni da ponovo postanemo prijatelji", rekao je ambasador i dodao da "jedina bliska interakcija između naših zemalja može pomoći održavanju međunarodne strateške stabilnosti i pronalaženju uzajamno korisnih rešenja za globalne i regionalne izazove."



"Odnosi između običnih ljudi ne treba da trpe kada postoje problemi na državnom nivou", rekao je Antonov.

"Učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo bili sigurni da Amerikanci nemaju problema sa putovanjima u Rusiju".

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da protera diplomate i zatvori ruski konzulat u Sijetlu nakon navoda o uplitanju Rusije u trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mere je promovisala vlada Velike Britanije i Tereza Mej, koja je otvoreno optuživala Moskvu za trovanje Skripalja, a da Rusiji i javnosti nije pružila bilo kakve dokaze.

Početkom marta, Skripalj i njegova kćerka Julija, otrovani su u Salisberiju sa onim što je Velika Britanija rekla da je bio sovjetski nervni agens A-234 (koji je London označio kao "Novičok"). Bez obavljanja odgovarajuće istrage, London je optužio Moskvu za organizovanje napada, proterao ruske diplomate i uveo druga ograničenja protiv Moskve.
 

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.