RT: Odgovor SAD na smrt Navaljnog „mešanje“ u ruske poslove – ambasador

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2024, 00:49

RT: Odgovor SAD na smrt Navaljnog „mešanje“ u ruske poslove – ambasador

Reakcija SAD na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru je pokušaj mešanja u unutrašnje stvari zemlje, izjavio je Anatolij Antonov, ambasador Moskve u Vašingtonu. Takođe je zamerio SAD što nisu pokušale da dođu do dna pitanja pre nego što iznesu optužbe.
Ruski zatvorski zvaničnici izjavili su da je 47-godišnji Navaljni preminuo u petak u kaznenoj koloniji severno od Arktičkog kruga, rekavši da se srušio nakon šetnje, a reanimacija nije uspela da ga oživi. Tačan uzrok smrti ostaje nejasan, iako je izvor za ruski RT sugerisao da je u pitanju krvni ugrušak. Kremlj je saopštio da medicinski stručnjaci ispituju stvar. Brojni zapadni lideri su brzo sugerisali da Rusija snosi odgovornost za smrt. Navaljni je često opisivan kao „lider opozicije“ zbog svog učešća u antivladinim protestima. Američki predsednik Džo Bajden je priznao da, iako „ne znamo tačno šta se dogodilo... nema sumnje da je smrt Navaljnog bila posledica nečega što su [ruski predsednik Vladimir] Putin i njegovi nasilnici uradili“. Potpredsednica SAD Kamala Haris takođe je tvrdila da je „Rusija odgovorna“ za smrt aktiviste. Antonov je u subotu opisao salvu optužbi kao „izliv gneva“. „Imamo osećaj da glavni cilj Vašingtona nije da dođe do dna problema, ma koliko on bio osetljiv, već da jače udari našu zemlju“, primetio je izaslanik, sugerišući da SAD traže izgovor za uvođenje novih sankcija Rusiji. Priznajući da je „smrt osobe uvek tragedija“, Antonov je istakao da je važno otkriti sve detalje Navalnijeve smrti. „Međutim, lokalni [američki] političari ne žele da čekaju i već su okrivili ruske vlasti“, primetio je on. Prema rečima ambasadora, Vašington nema pravo da sudi u slučaju. „Postoji još jedan pokušaj mešanja u unutrašnju politiku Ruske Federacije“, izjavio je on. Antonov je stav SAD nazvao „neprihvatljivim“ i pozvao Ameriku da se fokusira na sopstvene unutrašnje probleme. Opozicionar je 2021. godine zatvoren zbog dugogodišnjeg slučaja prevare, a 2023. je osuđen na 19 godina pod optužbom za podsticanje, finansiranje i sprovođenje ekstremističkih aktivnosti i „rehabilitaciju“ nacističke ideologije.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Brazila: Optužiti nekog za smrt Navaljnog pre istrage znači banalizovati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2024

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da bi trebalo da se sprovede temeljna istraga smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pre iznošenja bilo kakvih optužbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.