RT: Kanada odbila da izruči traženog nacistu

Izvor: Vostok.rs, 14.Feb.2024, 02:00

RT: Kanada odbila da izruči traženog nacistu

 
Kanadska vlada odbila je rusku poternicu za veteranom SS Jaroslavom Hunkom, navodeći kao razlog nepostojanje sporazuma o ekstradiciji između dve zemlje, potvrdio je ruski ambasador u Otavi.
Moskva je u decembru poslala Otavi zahtev za ekstradiciju, na osnovu optužbi protiv Hunke koje je podiglo Generalno tužilaštvo Ruske Federacije. Ovaj 98-godišnji Ukrajinac-Kanađanin javno je priznao da se dobrovoljno prijavio da se pridruži Vafen-SS galicijskoj diviziji tokom Drugog svetskog rata, nakon što je počastvovan ovacijama u kanadskom parlamentu tokom prošlogodišnje posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. „Malo je verovatno da nepostojanje sporazuma o ekstradiciji može poslužiti kao razlog za odbijanje“, izjavio je u utorak ambasador Oleg Stepanov, nazvavši to „očiglednim politički motivisanim izgovorom“. Stepanov je istakao da je Kanada mogla optužiti Hunku za ratne zločine zbog njegove aktivnosti u SS-u, ali izgleda da je odlučila da to ne učini. Ako je Hunka lagao da je član SS-a na svom zahtevu za državljanstvo – kao što se čini – onda bi Otava mogla da mu u najmanju ruku oduzme državljanstvo, dodao je. „Evo lakmus testa za kanadsko prikrivanje nacizma. Hoće li zločinac biti kažnjen ili će nastaviti da živi svoje udobne penzionerske godine u zemlji koja je toliko ponosna na svoje pravne standarde?“, upitao je Stepanov. U svakom slučaju, Rusija namerava da „nastavi da traži pravdu“ po tom pitanju, dodao je ambasador. Hunka je prošlog septembra bio počasni gost u kanadskom parlamentu i predstavljen je kao „kanadski heroj” koji se „borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa” uz gromoglasne aplauze. Incident su osudile Rusija, Poljska i UN, dok je kanadska opozicija optužila premijera Džastina Trudoa da laže o svojoj ulozi u aferi. Predsednik Predstavničkog doma Entoni Rota preuzeo je krivicu za incident i podneo ostavku. U oktobru 2023. Rusija je optužila Hunku za genocid i izdala nalog za njegovo hapšenje. Ruske diplomate su na incident ukazivale kao na dokaz uticaja nacista u Kanadi. Predsednik Vladimir Putin je takođe izneo ovu aferu u prošlonedeljnom intervjuu sa američkim emiterom Takerom Karlsonom. Divizija Galicija je od dobrovoljačke ukrajinske SS divizije postala Vafen-SS grenadirska divizija. Optuženi su za brojne ratne zločine nad Jevrejima, Poljacima i sovjetskim civilima. Divizija je razbijena u bici kod Brodija jula 1944. godine, ali ju je nacistička Nemačka obnovila i iskoristila da teroriše civile u Slovačkoj i Jugoslaviji. U aprilu 1945. Treći rajh je predao diviziju „Ukrajinskom državnom komitetu“. Njeni preživeli članovi predali su se Britancima u Austriji. Oko 8.000 njih je kasnije dobilo utočište u Britanskom Komonveltu, a mnogi su završili u Kanadi.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.