RT: Agendu G20 su otele „neke zemlje“ — ruski izaslanik

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2023, 11:44

RT: Agendu G20 su otele „neke zemlje“ — ruski izaslanik

 
Predstojeći samit G20, neformalni skup najvećih svetskih ekonomija, čiji će Indija biti domaćin sledeće nedelje, mogao bi da bude iskorišćen od strane „nekih zemalja“ da proguraju svoju agendu u vezi sa krizom u Ukrajini umesto da se fokusiraju na globalna ekonomska i finansijska pitanja, smatra Moskva.
Govoreći na događaju u Nju Delhiju nedelju dana pre nego što su globalni lideri sleteli u glavni grad Indije da učestvuju na samitu, ruski ambasador u Indiji Denis Alipov je izjavio: „Nažalost, indijsko predsedavanje [G20] doživljava snažan pritisak nekih zemalja koje su, po mišljenju Rusije, otele agendu G20, čime je ukrajinska kriza postala jedna od tema.“ Ponavljajući dugogodišnji stav Moskve, Alipov je izjavio da G20 treba da se fokusira na ekonomska i finansijska pitanja. „Ali od prošle godine su neki članovi grupe odlučili da razgovaraju o političkim pitanjima u okviru G20, što mi ne prihvatamo“, naveo je Alipov i dodao da ako nema konsenzusa da to pitanje bude deo dnevnog reda, treba ga ukloniti. „G20 je osnovana da odgovori na finansijske i ekonomske probleme sa kojima se svet suočava, a ne na geopolitičke probleme“, izjavio je on, napominjući da je Moskva otvorena za diskusiju o ukrajinskom sukobu na drugim forumima koji su joj prikladni. Moskva je podržala prioritete indijskog predsedavanja G20, uključujući održivi razvoj i finansiranje klime, inkluzivni rast i digitalnu transformaciju, istakao je ambasador, dodajući da se Rusija nada da će ishod samita „odraziti dnevni red koji je Indija iznela”. Ističući ulogu Indije u međunarodnim poslovima, za koju je rekao da će samo rasti, Nju Delhi će „uskoro biti jedan od centara donošenja odluka“, naveo je on i dodao da Moskva podržava stalno članstvo Indije u Savetu bezbednosti UN. „Na međunarodnom planu, naš prioritet ostaje da podržimo pravedan, ravnopravan i multipolarni svet, a ekspanzije BRIKS-a i ŠOS-a odražavaju rastuće interese sveta u razvoju, Globalnog juga, ka ravnopravnijoj i pravednijoj, inkluzivnoj globalnoj upravi kojom \'kolektivni Zapad i dalje dominira“, izjavio je Alipov. Što se tiče stavova Rusije o tekućim tenzijama između Indije i Kine, diplomata je napomenuo da su odnosi Moskve sa Nju Delhijem, kao i sa Pekingom, bili „zdravi“. „Ne razvijamo naše odnose ni sa jednom zemljom na račun odnosa sa drugim [zemljama]“, izjavio je on. Alipov je istakao snažan rast rusko-indijske bilateralne trgovine tokom prošle godine. Dok se dve zemlje i dalje suočavaju sa problemima u vezi sa mehanizmom plaćanja u njihovim nacionalnim valutama, koji ne radi punim kapacitetom, prema rečima diplomate, zbog „nevoljnosti“ indijskih banaka da obrađuju transakcije iz straha od američkih sankcija, ukupna dinamika je pozitivna. Alipov je takođe primetio da se zemlje fokusiraju na povećanje indijskog izvoza u Rusiju. „Ovo je pogodno vreme za indijske kompanije da izvoze u Rusiju“, dodao je on, govoreći o prazninama na ruskom tržištu nakon povlačenja zapadnih kompanija.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.