Osveštana ruska Spomen kapela na Mokroj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveštana ruska Spomen kapela na Mokroj Gori

MOKRA GORA -

Srpski i ruski crkveni velikodostojnici osveštali su danas Spomen kapelu Andrej Prvozvani, posvećenu ruskim izbeglicama i italijanskim ratnim zarobljenicima koji su stradali 1916. godine prilikom gradnje tunela Budim na Mokroj Gori.

Svečanosti je prisustvovao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin koji je podsetio da su ti ljudi stradali prilikom izgradnje tunela za uskotračnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << železničku prugu čija je izgradnja nastavljena u periodu od 1921. do 1925. godine i u njoj je učestvovao veći broj ruskih izbeglica koje su sticajem tragičnih okolnosti bili prinuđeni da napuste svoju domovinu.

"Sudbina je htela da se oni nađu u rasejanju, u Srbiji, gde su doživeli najtopliji prijem i gde im je obezbeđeno prebivalište, za šta su se odužili svojim radom", naveo je Konuzin.

Ruski ambasador je podsetio da je juče u manastiru Mileševa, koji će uskoro obeležiti 800 godina postojanja, osveštano najveće zvono u Srbiji, odliveno u Rusiji i darovano Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ova dva događaja svedoče o načinu na koji su isprepletane sudbine naših naroda, duhovne i kulturne veze među njima", naveo je Konuzin.

Prema njegovim rečima, upravo te vrednosti i istorijsko zajedništvo slovenskog roda, jezičke sličnosti i osobine koje nisu u suprotnosti sa hrišćanskim moralom, stvaraju temelj uzajamnog odnosa.

"Na njemu smo se držali vekovima i odatle idemo u budućnost", naglasio je Konuzin.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković je kazao da ima mnogo primera pozitivne saradnje između srpskog i ruskog naroda, ali i mnogo tragičnih događaja koji su obeležili zajedničku istoriju.

"Oni su vezivali naše narode i ova generacija srpskog i ruskog naroda poštuje istoriju, žrtve i ovakvim delima ukazuje na zajedničku istoriju koja je preduslov zajedničke budućnosti", rekao je Marković.

Kapelu su osveštali episkop žički Hrizostom i izaslanik ruskog patrijarha episkop Sava.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Osveštana ruska Spomen kapela na Mokroj Gori

Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2011, 07:32

MOKRA GORA - Srpski i ruski crkveni velikodostojnici osveštali su Spomen kapelu Andrej Prvozvani, posvećenu ruskim izbeglicama i italijanskim ratnim zarobljenicima koji su stradali 1916. godine prilikom gradnje tunela Budim na Mokroj Gori...Svečanosti je prisustvovao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.