Obrt: Konsolidovao se; Prigožinu se loše piše

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 07:44

Obrt: Konsolidovao se; Prigožinu se loše piše

Komentarišući sinoćnje Putinovo obraćanje, bivši ambasador Hrvatske u Rusiji smatra da će organizatori pobune Vagner grupe ipak biti procesuirani.

Prema rečima Boža Kovačevića do zaokreta je došlo jer je ruski predsednik Vladimir Putin u međuvremenu verovatno konsolidovao vlast.

"Pretpostavljam da će Putin ovo objasniti kao potez koji on kao predsednik države mora da poduzne, da je nezavisni telo državni tužilac podneo optužni prijedlog i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve biti rešeno po zakonu", rekao je Kovačević.

Stručnjak za geostrategiju Gordan Akrap je, u emisji HRT-a, rekao je da ga Putinov obrt ne iznenađuje jer nije bilo šanse da ruska državna administracija dozvoli da oni koji su pokrenuli pokušaj vojnog udara prođu nekažnjeno - kako to ne bi nekome drugome palo na pamet.

"Ovo je praktično pokušaj jačanja samog sebe, Putina, njegove pozicije unutar Rusije, samo je pitanje koliko će to uspešno završiti. Naime, sasvim sigurno će doći do dalje destabilizacije i do pokušaja određenih krugova unutar grupe Vagner, pod uvslovom da bezbednosni sistem Rusije nije našao odgovarajuću zamenu za Prigožina, koji će nastaviti da vodi bar one neke delove Vagnera koji će biti integrisani unutar sistema ruskih oružanih snaga", rekao je Akrap.

Vojni analitičar Marinko Ogorec pak kaže da se Prigožinu ne piše dobro. "Nakon ovoga što smo čuli, očigledno mu je itekako loša pozicija", rekao je. "Mislim da se Prigožinu, kratko rečeno, bliži kraj, po svim pitanjima", dodao je Ogorec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.