Nemačka se bori protiv Rusije „ukrajinskim rukama“ – ambasador

Izvor: Vostok.rs, 10.Apr.2023, 12:38

Nemačka se bori protiv Rusije „ukrajinskim rukama“ – ambasador

 Nemačka čini sve da izbegne direktan sukob sa Rusijom i umesto toga koristi Ukrajinu kao zastupnika u pokušaju da nanese strateški poraz Moskvi, tvrdi ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev.
Tokom intervjua listu Izvestija objavljenog u ponedeljak, Nečajev nije isključio da će Nemačka Kijevu obezbediti borbene avione, uprkos tome što je kancelar Olaf Šolc više puta ponavljao poslednjih meseci da to ne planira. „Domet nemačkog naoružanja koji se isporučuje Ukrajini stalno se širi. Od isporuka šlemova, Berlin je prešao na punjenje kijevskog režima savremenim smrtonosnim sistemima naoružanja, uključujući teške borbene tenkove, haubice, višecevne raketne bacače i topove za protivvazdušnu odbranu“, rekao je Nečajev. „Nemačka vlada je odavno prešla sve moguće ’crvene linije‘ u nastojanju da nanese strateški poraz Rusiji. Dakle, nemamo posebnih iluzija“, dodao je diplomata. Međutim, prema Nečajevu, Berlin neće ići tako daleko do slanja sopstvenih trupa da se bore protiv Rusije na bojnom polju. Takav potez „bio bi direktnu umešanost Nemačke u oružani sukob sa Rusijom, što Berlin, bar u ovoj fazi, pokušava da izbegne na sve moguće načine. I malo je verovatno da će nemački birači odobriti takve planove. Lakše je boriti se tuđim rukama“, rekao je Nečajev. Nemačka vlada je bila među najvećim podržavaocima Ukrajine u EU tokom sukoba sa Rusijom. Oružane snage ove zemlje, Bundesver, kažu da su prošle godine potrošile 2 milijarde evra (2,2 milijarde dolara) na vojnu pomoć Kijevu i očekuju da će izdvojiti još 2,2 milijarde evra (2,4 milijarde dolara) 2023. Ove godine Berlin je već obećao da će Kijevu, između ostalog, isporučiti 18 osnovnih borbenih tenkova Leopard 2 i 40 borbenih vozila pešadije Marder. Ukrajinske trupe se takođe obučavaju za rad na hardveru unutar Nemačke, a prva grupa vojnika završila je kurs sredinom marta.   Rusija je dugo osuđivala isporuke oružja Ukrajini od strane SAD, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja EU, tvrdeći da ono služi samo za produženje borbi i da na kraju neće promeniti ishod ruske vojne kampanje. Moskva je tvrdila da pomoć koja je Kijevu pružena u brojnim oblastima već čini zapadne nacije de fakto stranama u sukobu. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.