NOVI DETALJI UBISTVA RUSKOG AMBASADORA: Evo kako je ubica neometano ušao u galeriju

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Dec.2016, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI DETALJI UBISTVA RUSKOG AMBASADORA: Evo kako je ubica neometano ušao u galeriju

Atentator je bio policajac.

Mevlut Mert Altintas (22), atentator na ruskog ambasadora Andreja Karlova (62) ušao je u galeriju odeven u svečano odelo s kravatom i utopio se s ostalim gostima koji su došli na otvaranje izložbe fotografija u četvrti punoj luksuznih hotela i ambasada u Ankari.

Ali za razliku od ostalih zvanica Atlintas je kao policajac mogao da prođe sa pištoljem detektor metala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na ulazu bez problema. Radnicima obezbeđenja je pokazao policijsku značku i ušao. Altintas je kako mediji pišu odseo u obližnjem hotelu gde je i pripremao napad.

Prvi od njegovih nekoliko pucnjeva bio je direktno u leđa Andreja Karlova dok je držao govor na otvorenju izložbe o seriji fotografija o njegovoj domovini pod nazivom "Rusija u očima Turaka". Ambasador je pao na pod.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je 22-godišnji Altintas ubijen. Altintas je rođen 1994. u gradu Soke u regiji Ajdin na zapadu Turske gde je pohađao policijsku akademiju. Policajac je bio dve i po godine i bio je pripadnik interventne policije u Ankari.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi AK'a suikast düzenleyen saldırgan, saldırı sonrası Çağdaş Sanatlar Merkezinin dışından böyle görüntülendi. pic.twitter.com/QMeQ4Curpj

— T.C.D CB RT_ERDOĞAN (@trer25) December 19, 2016

- Alahu akbar! Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Samo smrt me može maknuti odavde. Svako ko je sudelovao u ovoj represiji će jedan po jedan platiti za to! - vikao je nakon što je ispalio nekoliko metaka. Još uvek nije poznat tačan motiv napada, ali je u galeriji  bilo mnogo reportera i Altintas je znao da će njegov pohod biti snimljen.

Turski zvaničnici su izjavili da se proverava da li je Altintas imao veze s pokretom FETO (Hizmet) Fetulaha Gulena kog Turska krivi za izazivanje puča 15 jula ove godine. Oni koji su ga poznavali tvrde da je aktivno učestvovao u Erdoganovoj AKP stranci, ali i da bi mogao da bude povezan i s ogrankom Al-kaide, terorističkom organizacijom Al Nusra Front.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije objavilo kako je Altintas ubijen ali fotograf koji je snimio čitav incident izjavio je da je poginuo u međusobnoj pucnjavi sa specijalnom policijom koja je trajala oko 15 minuta.

-Kada sam se vratio u redakciju da editujem fotografije, bio sam šokiran kad sam shvatio da je ubica stajao iza ambasadora koji je držao govor. Poput prijatelja ili telohranitelja. - rekao je fotograf AP Burhan Ozbilici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da grupa ruskih istražitelja prema dogovoru Erdogana i Putina putuje u Tursku kako bi istražili ubistvo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.