Mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci ogromne

Izvor: RTS, 04.Avg.2017, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci ogromne"

Studenti i đaci iz naučno-istraživačkog centra Petnica, mogli bi sledeće godine da posete pet sličnih centara u Rusiji, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ističući da su mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci ogromne.
Nenad Popović je sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom obišao naučno-istraživački centar Petnica, a novinarima je, nakon obilaska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da je sa Čepurinom dogovorena i konkretna saradnja.

"Možemo da očekujemo da će učenici i đaci iz Petnice sledeće godine obići pet najmodernijih i najkvalitetnijih naučno-istraživačkih centara sveta, ali i da će njihovi predavači doći u Petnicu da podele znanje", najavio je Popović.
On je rekao i da će biti ostvarena saradnja sa ruskim agencijama Roskosmos, Ros-nano i Ros-atom.
"Sva ova znanja su potrebna fizičarima i hemičarima koji će, kad završe obrazovanje, koristiti svoje znanje u korist privrede i Srbije i Rusije", poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj.
Popović je izrazio posebnu zahvalnost ruskom ambasadoru što se pozivu da obiđe Petnicu, odazvao u najkraćem roku.
"Mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci su ogromne. Srbija treba da iskoristi sva znanja i iskustva koja može da dobije od Rusije", kaže Popović.
Na pitanje da li se može očekivati da Petnica uskoro dobije stalni sistem finansiranja, pošto ga sada nema, resorni ministar kaže da je siguran da će do sledeće godine da se nađe način "da se reši bar 90 odsto problema".
On je istakao da je uloga sponzora u finansiranju Petnice značajna, jer kako kaže, privreda ima koristi od mladih naučnika i treba da učestvuje.
Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin saglasio se sa Popovićem da je saradnja dve zemlje u oblasti nauke neophodna, rekavši da i Srbi i Rusi imaju istoriju velikih dostignuća u hemiji i fizici.

"Srbija i Rusija mogu da rade zajedno i na polju nauke, jer kada radimo zajedno, to uvek bude odlično", poručio je Čepurin.
Na pitanje novinara da li je došao u posetu Petnici zato što je to uradio i njegov američki kolega, Čepurin se nasmejao i kratko odgovorio da o tome ništa ne zna.
"O tome apsolutno ništa ne znam, mi ne radimo tako", rekao je ruski ambasador.
Popovića i Čepurina je dočekao direktor Petnice Vigor Majić sa kojim su obišli studente i učenike, a oni su im objasnili na kakvim projektima trenutno rade.
Tu, u laboratorijama Petnice, zatekli su srednjoškolce, studente ali i mlade doktore nauka koji svojim mlađim kolegama prenose znanje.
Nakon obilaska, ministar Popović i ambasador Čepurin održali su sastanak sa direktorom Majićem.
Majić im je ispričao i kratku istoriju naučno-istraživačkog centra, rekavši da je ideja za njegov nastanak nastala kada je grupa srpskih studenata posetila tadašnji Sovjetski Savez gde su postojali takozvani "dvorci nauke".
"Tamo su deca mimo škole proširivala znanje, ta ideja je uticala na formiranje ove institucije na početku zamišljene samo za studente", rekao je Mojić.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popović: Saradnja sa Rusijom u oblasti nauke i inovacija

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2017

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin obišli su danas Istraživačku stanicu Petnica, i dogovorili se o saradnji Petnice i istaživačkih i obrazovnih centara u Rusiji..."Očekujem da već u sledećih godinu dana značajno povećamo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ministar bez portfelja posetio Tehnički fakultet u Boru

Izvor: Bor030.net, 04.Avg.2017

U cilju unapređenja saradnje i razvoja naučno-istraživačke sfere rada borskog fakulteta, u sredu je Tehnički fakultet u Boru posetio dr Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije. Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, dr Nenad Popović,...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.