Komšić: Loša i nediplomatska poruka ambasadora Rusije o mogućem ulasku BiH u NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2020, 15:08

Komšić: Loša i nediplomatska poruka ambasadora Rusije o mogućem ulasku BiH u NATO

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je loša i nediplomatska poruka ambasadora Rusije u BiH, Petra Ivancova, o mogućem pristupanju BiH NATO-u.

Ivancov je u autorskom tekstu za banjalučki "Glas Srpske" naveo da BiH kao suverena država ima pravo da se približi ili ne približi nekome, ali da u BiH ne postoji konsenzus >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o integraciji u NATO.

Komšić je ocenio da je Ivancov iskazao nepoštovanje odluka institucija BiH koje su donete potpunim konsenzusom.

Komšić smatra da je to "agresivan pristup Rusije" i "atak na ono što je država BiH definisala kroz svoje zakone i odluke", i da upravo takav pristup daje daje Senatu Kongresa SAD za pravo kada tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet BiH.

"S tim u vezi smatram da moramo biti naročito oprezni kada je reč o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene", naglasio je on.

Hrvatski član Predsedništva BiH je dodao da je "možda dobro to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao skrenuti pažnju na to".

Komšić je dalje rekao da ambasador Ivancov "možda misli da može u BiH voditi agresivnu antizapadnu, antidemokratsku politiku, kako to njegova zemlja radi u Srbiji i sada u Crnoj Gori, pokušavajući da je destabilizuju, i kako su pokušavali u Severnoj Makedoniji".

On je ruskog ambasadora podsetio da je "samo diplomata jedne strane države na tlu nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine".

"Njega ne bi trebalo da se tiču NATO integracije BiH niti ima šta da komentariše odluke koje su donela naša najviša zakonodavna tela", saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Ivancov je u autorskom tekstu za banjalučki "Glas Srpske" napisao da "pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje sigurnost i stabilnost".

On smatra da Rusija, "kao jedna od zemalja garanta mirovnog sporazuma, ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa".

"NATO je iz čisto političkih egoističkih interesa, na vlastitu inicijativu, kršeći međunarodno pravo, bombardovao gradove i mostove, civilnu infrastrukturu, prouzrokovao patnju nevinih civila, ne oklevajući je koristio osiromašeni uranijum, kontaminirao ogromna područja ovde na Balkanu, čije će se posledice na zdravlje svih vas i nas osećati još stolećima", naveo je Ivancov.

Ruski ambasador je istakao da njegova zemlja podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, a da "u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu pretnju budućnosti multinacionalne BiH".

Reagujući na pisanje pojedinih medija koji pozivajući se na izveštaj odbora u Senatu SAD tvrde da Rusija podriva suverenitet BiH, Ivancov je naglasio da Rusija sarađuje sa BiH i da "radi sa sva tri naroda i predstavnicima ostalih", kao i s "predstavnicama svih vera".

"U čemu je onda problem? Da li u tome da se naši, dejtonski pristupi ne poklapaju sa zadacima, postavljenim iz inostranstva s ciljem revizije osnovnih principa izgradnje BiH?", pitao je Ivancov.

On je naglasio da je Rusija protiv takve revizije, te u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu pretnju budućnosti multinacionalne BiH.

Ivancov je upitao da li je možda problem u tome što Rusija dobro sarađuje sa Republikom Srpskom i njenim rukovodstvom.

"Naši posebni prijateljski odnosi sa Republikom Srpskom jesu činjenica. Ne samo da ih ne krijemo, već ih i visoko cenimo i razvijamo na svaki način. I to se radi bez narušavanja interesa bilo koga. Spekulacije o 'podrivanju suvereniteta' BiH, blago rečeno, nemaju ništa sa realnošću", naveo je Ivancov.

On je procenio da su te "varljive spekulacije očigledno namenjene uvođenju šire javnosti u zabludu, stvaranju atmosfere napetosti radi rešavanja nekih vlastitih zadataka".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.