Izrael u stalnom kontaktu s Rusijom posle obaranja ruskog aviona

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Sep.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael u stalnom kontaktu s Rusijom posle obaranja ruskog aviona

Izrael je u "stalnom kontaktu" s ruskim zvaničnicima, i vojnim i diplomatskim, nakon obaranja ruskog aviona nad Sirijom, javljaju danas izraelski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

Sinoć je izraelski udar iz vazduha na Siriju doveo do pogibije 15 ruskih vojnika nakon što je avion u kome su bili pogodila sirijska protivavionska raketa.

Izrael je danas izrazio žaljenje zbog incidenta. Neimenovani izvori navode da Izrael snabdeva Rusiju svim podacima kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << raspolaže i istrazi incidenta.

Očekuje se takođe da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu uskoro o tome razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izraelski analitičari u međuvremenu navode da bi obaranje aviona moglo da navede Rusiju da pooštri stav prema Izraelu i ograniči slobodu akcije izraelskim vazdušnim snagama u Siriji.

Izrael i Rusija su nekoliko godina održavali posebne veze kako bi sprečili da im se snage nenamerno sukobe iznad Sirije.

Izraelski vojni zvaničnici su ranije hvalili efikasnost tih veza, podseća Asošiejted pres.

Izrael se inače uzdržavao od zauzimanja strana u sirijskom građanskom ratu, ali je priznao da je izveo više napada iz vazduha na iranske i ciljeve proiranskog libanskog Hezbolaha koji se bore na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Nedavno je izraelska vojska objavila da su iranske mete u Siriji napadnute oko 200 puta za 18 meseci.

Izrael je više puta upozorio da neće dozvoliti da se Iran vojno učvrsti u Siriji.

Za sve to vreme Netanjahu je održavao kontakt s Rusijom i često putovao u tu zemlju da razgovara s Putinom o situaciji u Siriji.

Izraelska vojska je danas rekla da je ruski avion pao zbog nepreciznog ispaljivanja sirijskih raketa zemlja - vazduh, a da su izraelski avioni koji su izveli napad na postrojenje s oružjem sirijske vlade već napustili vazdušni prostor Sirije u tom trenutku.

Izrael izrazio žaljenje zbog pada ruskog aviona, optuživši Siriju

Izrael izražava žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona koji je oboren nad Sirijom, izjavio je danas izraelski vojni portparol, brigadni general Ronen Manelis.

On je međutim odgovornim za sinoćnji incident proglasio "Asadov ( sirijskog predsednika Bašara) režim", rekavši da je u ; "potpunosti odgovoran", preneli su izraelski mediji.

Manelis je potvrdio da je izraelska vojska napala postrojenje u kome se proizvodilo "precizno smrtonosno oružje" koja je navodno trebalo da bude transferisano libanskom Hezbolahu u ime Irana.

On je rekao da su izraelski avioni "bili već u vazdušnom prostoru Izraela" kada je oboren ruski avion, a da je sirijska protivvazdušna odbrana "pucala nasumično", te da se nije trudila da utvrdi da ruski avioni nisu uzleteli.

Izrael retko potvrđuje napade na susednu Siriju, a sada je to učinio nakon što je Moskva zapretila "merama", rekavši da smatra tu zemlju potpuno odgovornom.

Izraelska vojska je međutim u potpunosti porekla da je ona oborila avion u kome je bilo 15 ruskih vojnika, optuživši Siriju, Iran i Hezbolah.

"Izrael izražava žaljenje za smrt članova posade ruskog aviona koji je oboren prošle noći zbog sirijske protivavionske vatre", navedeno je u vojnom saopštenju, u kome se dodaje: "Izrael smatra Asadov režim, čija je vojska oborila ruski avion, potpuno odgovornim za taj incident. Izrael takođe smatra Iran i terorističku organziaciju Hezbolah odgovornim za nesretan incident".

Izraelski napad se dogodio oko 22 sata. Izvela su ga četiri borbena aviona F-16,a oboren je ruski Iljušin 20.

Moskva je optužila Izrael da joj je ruski izviđački avion poslužio kao pokriće za napad, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je Izrael što nije informisao rusku vojsku o svojim planovima, što bi bilo u "duhu" izraelsko ruske saradnje u Siriji, kako je rekao.

Ruske vlasti pozvale izraelskog ambasadora na razgovor

Ruske vlasti pozvale su danas na razgovor izraelskog ambasadora posle obaranja ruskog izviđačkog aviona u Siriji, koji je slučajno bio na meti sirijske protiv-vazudušne odbrane, a koja je opet odgovarala na izraelske napade, saopštili su izvori bliski ruskoj diplomatiji.

"Ambasador Izraela pozvan je na razgovor u rusko Ministarstvo inostranih poslova zbog nastale situacije", saopštila je Frans presu pres služba ruskog ministarstva.

Neimenovani portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova odbio je da komentariše poziv ruskih vlasti navodeći da "nema ništa da se kaže" o tome.

Avion Iljušin-20 ruske vojske oboren je tokom prethodne noći na oko 30 kilometara od sirijske obale dok se vraćao u bazu Hmeimim u Siriji, nekoliko minuta posle izraelskog vazdušnog napada.

Ruska vojska zamera izraelskoj da ju je upozorila na napad manje od jednog minuta pre nego što se dogodio.

U obaranju aviona poginulo je 15 vojnika i članova posade.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da Moskva "zadržava pravo" da odgovori na postupke Izraela.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rusija izuzetno zabrinuta zbog obaranja izviđačkog aviona, izraelski ambasador pozvan u rusko MIP

Izvor: BKTV News, 18.Sep.2018

Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je na razgovor izraelskog ambasadora u Rusiji Gerija Korena zbog incidenta sa ruskim avionom Il-20 koji je oboren u Siriji, saopštilo je to Ministarstvo, navodi TASS...Naime, Rusija smatra da je Izrael u potpunosti odgovoran za obaranje ruskog izviđačkog...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.