Ivancov: Čini se da je jedino ostalo da Republika Srpska sprovede referendum

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2016, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivancov: Čini se da je jedino ostalo da Republika Srpska sprovede referendum

Ne može se očekivati samo od Republike Srpske da učini korak nazad kada je reč o referendumu o Danu Republike Srpske, već to treba da urade svi, izjavio je ambasador Rusije u državnoj zajednici BiH Petar Ivancov.

Ivancov smatra da bi rukovodstvo Republike Srpske trebalo da bude razumno jer ne vidi da će rezultat biti išta drugo, osim da će Dan Republike ostati praznik.

- Jednostavno, ne vidim drugačiji ishod, osim ako oni koji su inicirali celi proces ne povedu dijalog sa liderima u Republici Srpskoj i međunarodnom zajednicom - rekao je Ivancov.



On je ocenio da je sastanak ambasadora Saveta za sprovođenje mira posljednji korak u nizu stvari o pitanju odluke Ustavnog suda državne zajednice BiH i referenduma, koji je rezultat te odluke.

Ivancov smatra da je problemu doprinela uzdržanost visokog predstavnika da Sudu državne zajednice BiH da mišljenje o pitanju ustavnosti Dana Republike Srpske, koje je 2009. godine pokrenuo lider SDA Bakir Izetbegović.

- Da je tada ukazao na moguće probleme koji mogu proisteći iz toga, možda danas ne bismo imali pitanje referenduma, a sastanak ambasadora o toj temi ne bi se ni desio - rekao je Ivancov.

Ivancov kaže da, sa emocionalne strane, razume reagovanje Republike Srpske na odluku Ustavnog suda državne zajednice BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpse, jer postoje jaka osećanja prema tom prazniku koji se proslavlja 20 godina, a sada odjednom Ustavni sud kaže da on nije legalan.

- Čini se da je sad ostalo jedino da se referendum sprovede i da se međunarodnu zajednicu, ali i Ustavni sud, uveri kako ljudi u Republici Srpskoj vide to pitanje - poručio je Ivancov.

Ističući da rešenje situacije nije da se referendum zabrani, Ivancov je rekao da takav pristup ne rešava uzrok, nego se bavi samo posledicama.

On kaže da je protivnik korištenja bonskih ovlaštenja, te da ne savetuje visokom predstavniku da ih iskoristi.

- BiH je suverena zemlja i samo prisustvo visokog predstavnika na određen, vrlo stvaran način, taj suverenitet ograničava. Ni u ovom slučaju ne vidim argument u prilog korištenju bonskih ovlaštenja - rekao je Ivancov.

Incko: Ozbiljne posljedice referenduma

Visoki predstavnik u državnoj zajednici BiH Valentin Incko izjavio je da se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "igra vatrom" ukoliko ne namerava da odustane od referenduma o Danu Republike.

Incko je za "Politiku" ocenio da bi održavanje referenduma imalo ozbiljne posledice na BiH i region, navodeći da su toga svesne i zemlje u okruženju, ali i šira međunarodna zajednica.

Ističe da je vreme za smirivanje tenzija, poštovanje ustavnog okvira zemlje i njenih institucija i za povratak konstruktivnom dijalogu.

Predsednik Republike Srpske juče je izjavio da ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

SRNA

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivancov o referendumu u RS: Svi da učine korak unazad, ne samo Srpska

Izvor: Blic, 03.Sep.2016

Ne može se očekivati samo od Republike Srpske da učini korak nazad kada je reč o referendumu o Danu Republike, već to treba da urade svi, izjavio je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov...Ivancov smatra da bi rukovodstvo Republike Srpske trebalo da bude razumno jer ne vidi da će rezultat biti išta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.