Harčenko: Nemoguć ugovor sa međunarodnim faktorima iza leđa Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020, 21:45

Harčenko: Nemoguć ugovor sa međunarodnim faktorima iza leđa Srbije

Nemoguće je nametanje rešenja kosovskog pitanja spolja, a svako takvo rešenje ne bi moglo da bude trajno, ocenio je danas za Sputnjik ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Uopšte ne mislimo da je moguć neki ugovor sa nekim međunarodnim faktorima i drugim zemljama iza leđa Srbije. Za nas je najvažniji stav Beograda i potpuni i otvoreni dijalog sa Beogradom, koji je ključni faktor u celoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovoj priči, naglasio je Bocan-Harčenko.

Govoreći nedavno o jednom intervju dnevnom listu, Bocan-Harčenko je naglasio da je o Kosovu izneo glasno i jasno poznati stav Rusije "i nisam dodao i nisam imao nameru da dodam nešto novo".

Na naslovnu stranu izvučeno je iz konteksta nekoliko reči. Zbog toga je došlo da toga da mi tobože tražimo novu rezoluciju, što nije slučaj. Što se Rusije tiče, to je prva zemlja koja traži da se, kad je reč o Kosovu, postupa po rezoluciji 1244, koja ostaje u punoj meri na snazi, predočio je on.

Rekao sam i mogu da ponovim da će, kad i ako dođe do nekog rešenja, a smatramo da je moguće samo rešenje dve strane bez nametanja spolja, Savet bezbednosti moći da potvrdi tu odluku putem rezolucije, što je uobičajen postupak. Takva potvrda Saveta bezbednosti UN je neophodna, ponovio je Bocan-Harčenko.

Upitan o eventualnom učešću Rusije u dijalogu Beograda i Prištine, ambasador je naveo da bi, pre bilo kakve odluke o učešću u dijalogu, Rusija želela da pouzdano zna suštinu i da je sve ono što je već dogovoreno pod okriljem EU prisutno na terenu, u životu, a ne samo na papiru.

Ključni ugovori do sada nisu ispunjeni, a potrebno je i da sud u Hagu radi, a ne da samo prikuplja neke podatke i stvara privid rada. I naravno, mi mislimo da je dijalog moguć ako želimo realno, trajno, dugotrajno rešenje koje bi odgovaralo interesima Srbiji i stabilnosti u regionu. To može biti samo dijalog na osnovu rezolucije 1244, kazao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je naglasio i da između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju Kosova, kao i po svim drugim pitanjima bilateralnih odnosa, postoji otvoren i iskren, neprekidan dijalog i razmena mišljenja.

Naravno, postoji i dijalog na nivou ministara inostranih poslova. Sve je to na osnovu potpunog razumevanja i poklapanja stavova, zaključio je Bocan-Harčenko.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bocan-Harčenko: Nemoguće je nametanje rešenja kosovskog pitanja spolja

Izvor: Danas, 27.Maj.2020

Nemoguće je nametanje rešenja kosovskog pitanja spolja, a svako takvo rešenje ne bi moglo da bude trajno, ocenio je danas za Sputnjik ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.