Čepurin: (I) Ruski humanitarci čekaju na imunitet

Izvor: Mondo, 22.Feb.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: (I) Ruski humanitarci čekaju na imunitet

Komentarišući najnovije izjave državnih zvaničnika Srbije o vojnoj neutralnosti, Čepurin je rekao da Rusija dosledno podržavala i podržavaće politiku neutralnosti Beograda i zbog toga čudi približavanje NATO-u.

Foto: Beta/Nenad Petrović

Napominjući da je osnova neutralnosti neučešće u dejstvima jednih protiv drugih, a danas je to umnogome balans između Istoka i Zapada, Čepurin je ukazao da oštro >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << narušavanje balansa pretvara neutralnost u prazne reči.

"Nacionalni interesi Srba se objektivno gledano nipošto ne poklapaju uvek sa interesima ovih ili onih zemalja, ovih ili onih blokova. Ako govorimo o susedima Srbije koji ulaze u NATO, ti interesi su katkad suprotni. To je činjenica. Zašto da Srbi služe nečijim interesima nauštrb svojih? Zašto da rade protiv Rusije s kojom nemaju nikakvih objektivnih nesuglasica? Zar zato da bi nekome ugodili?", upitao je ruski ambasador.

"Plaćamo da bi pomagali?"

Čepurin je naveo da neusvajanje dodatnog sporazuma stvara problem za funkcionisanje Centra, jer je nastao pravni vakuum. "Na tehniku koju kupuje Rusija, a koja se šalje kao humanitarna pomoć, kao i na aktivnost Centra, u Srbiji se plaćaju carinske i poreske dažbine. To je čudna situacija. Vi nekom poklanjate vozilo, a vas za to onaj kome ga poklanjate još i oporezuje u svoju korist. Plaćaš za pravo da pomažeš", rekao je Čepurin.

Čepurin je ocijenio da nema nikakvog ozbiljnog razloga da Srbija ne potpiše sporazum sa Rusijom o humanitarnom centru u Nišu.

"Potpisivanje širokog sporazuma Srbije sa NATO-om je pre povod da se setimo dodatnog sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru, koji ima daleko više tehnički karakter, a čije se potpisivanje tako dugo odlaže iz meni nejasnih razloga. Kako shvatam, njega ima u vidu predsednik Tomislav Nikolić", rekao je Čepurin.

On je istakao da je Centar u Nišu dosta skromna rusko-srpska humanitarna organizacija i da su njegova poređenja sa NATO-om, blago rečeno, na staklenim nogama.

Čepurin kaže da je dodatni sporazum o Rusko-srpskom humanitarnom centru uslovljen osnovnim Sporazumom između vlada Rusije i Srbije o formiranju ovog centra od 25. aprila 2012. godine u kome se navodi da će strane dodatnim dokumentom dati Centru povlastice, privilegije i imunitet neophodan za osiguranje njegovog rada.

"U ovom trenutku, nacrt sporazuma je potpuno spreman. Svako slovo je usaglašeno. Ne vidim nikakve ozbiljne razloge da ne bude potpisan. Pa i da bude potpisan u okviru posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji", rekao je Čepurin.

On je naveo da nisu donesene nikakve odluke u vezi sa imunitetom ruskih stručnjaka koji rade u Centru, a koje su neophodne za normalno funkcionisanje ustanove.

"Javlja se problem sa statusom i imunitetom ruskih stručnjaka koji rade u Centru. Njih je, uzgred, znatno manje među službenicima. Sada ih je svega dvoje", ukazao je Čepurin.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čepurin o Rusiji, Srbiji, NATO i Centru u Nišu

Izvor: B92, 22.Feb.2016

Beograd -- Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da Rusija podržavala politiku neutralnosti Srbije...On je ocenio da nema ozbiljnog razloga da Srbija ne potpiše dodatni sporazum sa Rusijom o Centru u Nišu...Čepurin je rekao da su odlučne izjave predsednika i premijera o privrženosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.