Bocan-Harčenko: Rusija spremna da pomogne ako Beograd zatraži

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2020, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bocan-Harčenko: Rusija spremna da pomogne ako Beograd zatraži

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i napora Zapada da se dođe do rešenja, ne postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa i naveo da je Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to zatraži.

Kako je rekao za portal Sputnjik, svi dosadašnji napori podsećaju na trčanje na traci - troši se puno energije, ali nema realnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokreta napred i da do sada nije čuo nešto ohrabrujuće od Aljbina Kurtija.

Prema njegovim rečima, više je čuo ono što ne ohrabruje i ne daje neki podstrek za uspostavljanje dijaloga.

"Najvažnija stvar je bezuslovno ukidanje carina. To je prvi i najvažniji zadatak. Čuli smo nešto, ali uz neke uslove, što nije jasno. A suštinska politička stvar, što se tiče dijaloga i svih napora od strane Zapada - ne smatram da sada postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa, a rešenje je moguće samo na osnovu kompromisa. To je svima jasno", rekao je Bocan-Harčenko.

Ističe da se stav Rusije o Kosovu nije promenio i da u sklopu postojećih napora i diskusija ne vidi Rezoluciju 1244, a nje mora da bude, jer je ona, kaže, "temelj regulisanja kosovskog problema i rešenja".

Upitan da li će angažovanje više međunarodnih posrednika doneti nešto novo, Bocan-Harčenko ističe da je čuo puno poziva da se što brže dođe do rešenja.

"Vremenski okvir je neprijatelj kompromisa. Kompromis je moguć samo u otvorenom dijalogu, bez ograničenja, uz pomoć posrednika koji su posvećeni, odani, a nikako nisu naklonjeni jednoj strani. Ovde je neophodna ravnoteža, ali pre svega pritisak na Prištinu. Od toga sam i počeo, da Priština, u najmanju ruku, povuče takse", rekao je on.

Govoreći o tome da li Rusija razmišlja da imenuje svog posrednika, Bocan - Harčenko kaže da je za Moskvu najvažniji orijentir - stav Beograda i da ako bude poziva iz Beograda i želje, biće i rešenja.

"U svakom slučaju, Rusija ne ostaje izvan te situacije. Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN, a bez Saveta bezbednosti nema rešenja. Tu niko ne može da kaže nešto drugo, izuzev nekih novinara iz albanskih novina, koji smatraju da je ovo moguće bez Saveta bezbednosti. Međunarodno-pravna logika je dosta jednostavna - ako postoji jedna rezolucija, moguće je usvojiti drugu samo na osnovu sledećeg rešenja", rekao je on.

Upitan da li to znači da je Rusija spremna da imenuje svog posrednika ako Beograd bude zatražio, ruski ambasador kaže da ne može da govori o situacijama koje trenutno ne postoje, ali da će Moskva pronaći rešenje ako Beograd pozove Rusiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bocan-Harčenko o dijalogu sa Prištinom: Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to traži

Izvor: Danas, 13.Feb.2020

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i napora Zapada da se dođe do rešenja, ne postoji ništa novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa i ističe da je Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to zatraži.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.