Ambasador: Pripremamo posetu predsednika Srbije Moskvi; Vučić u čestitki Putinu: Radujemo se uspesima današnje Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020, 17:31

Ambasador: Pripremamo posetu predsednika Srbije Moskvi; Vučić u čestitki Putinu: Radujemo se uspesima današnje Rusije

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da su u toku pripreme za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi.

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, učestvovati na Paradi pobede koja će se ove godine, zbog složene epidemiološke situacije izazvane korona virusom, održati u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Moskvi 24. juna, a ne 9. maja, na Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu 1945.

Datum je izabran simbolično, jer je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu u Moskvi održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom.

"Nastavljamo manifestacije povodom75 godina pobede u Drugom svetskom ratu", rekao je Bocan-Harčenko na svečanosti u ambasadi Rusije povodom Dana Rusije a kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, predsednice Vlade i parlamenta Ana Brnabić i Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Nebojša Stefanović, Nenad Popović kao i tridesetak drugih zvanica.

Ambasador je rekao da je i saradnja Srbije i Rusije sferi veoma važna.

"Mi smo zajedno i cilj naš je zajednički. Kao i uvek bili smo na pravoj strani istorjie i sada smo zajedno u cilju suzbijanje revizije istorije i oduzimanja istorijskog pamćenja", rekao je Bocan Harčenko.

Ambasador je rekao da Rusija nastavlja manifestacije povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

"Juče smo imali najlepšu i najemotivniju priliku da dodelimo medalje na osnovu odluke predsednika Vladimira Putina borcima protiv fašizma kojih je sada na žalost veoma malo", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da je to generacija koja samo pobeđuje i primer je za sve.

U vojnim paradama koje će biti održane širom Rusije učestvovaće više od 60.000 vojnika, 2.400 jedinica kopnene i vazduhoplovne tehnike, kao 13 brodova i podmornica.

One će biti održane u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su razmešteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, dolazak na Paradu pobede 24. juna potvrdili su lideri Kazahstana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Kirgizije, Abhazije, Južne Osetije i Hrvatske.

Paradi će prisustvovati i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić u čestitki Putinu: Radujemo se uspesima današnje Rusije

Na današnjem prijemu u Ambasadi Ruske Federacije povodom obeležavanja Dana Rusije, predsednik Aleksandar Vučić uručio je ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku čestitku za predsednika Vladimira Putina u kojoj se navodi: "Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju, Vama i bratskom ruskom narodu srdačno čestitam Dan Rusije - narodni praznik mira i slobode, u slavu savremene ruske države".

"Dan Rusije iskreno uvažavaju i vaši istinski prijatelji, kao što smo mi u Srbiji, mi, koji poštujemo viševekovnu slavnu istoriju Rusije, u koju su utkani herojstvo i pobede mnogih generacija, dok se, u isto vreme, radujemo uspesima današnje Rusije. Zato Vam, na današnji praznik, želim da nastavite da vodite rusku državu i ruski narod putem blagorodne budućnosti. Strateško partnerstvo Srbije i Rusije i čvrsto prijateljstvo naših dvaju bratskih naroda su zasnovani na međusobnom poštovanju i poverenju, na odnosu koji se i na srpskom i na ruskom slično kaže - časna družba. Srbija će nastaviti da razvija raznovrsnu saradnju sa Rusijom, na dobrobit svih naših građana", poručio je predsednik Srbije.

U čestitki predsednik pominje zahvalnost Rusiji na aktivnoj podršci državnim i nacionalnim interesima Srbije na principima međunarodnog prava i pravde.

"Srbija je privilegovana najbližim prijateljstvom sa Rusijom, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja", naveo je Vučić i zahvalio na pozivu za jubilarnu Paradu pobede 24. juna, uz poruku da je velika čast učestvovati na proslavi 75-godišnjice pobede nad fašizmom.

"Ponoseći se činjenicom da su srpski i ruski narod, privrženi slobodarskoj tradiciji, u Drugom svetskom ratu bili na istoj strani prava i pravde, zadatak nam je da se borimo protiv prekrajanja istorije. Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode, mira i stabilnosti i borićemo se da istina opstane", poručio je srpski predsednik uputivši Putinu srdačne pozdrave i izraze posebnog uvažavanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.