Ambasador Britanije brani Republiku Srpsku od agresivne Rusije

Izvor: Vostok.rs, 11.Mar.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Britanije ``brani`` Republiku Srpsku od ``agresivne`` Rusije

11.03.2015. - U čije ime rade političari iz Republike Srpske, u ime NATO, ili naroda?

Edvard Ferguson, britanski ambasador u Sarajevu je po ko zna koji put predstavio agresivnu politiku svoje zemlje i NATO pakta na balkanskom prostoru. U isti mah on optužuje Rusiju za agresivnu politiku, iako Rusija nikakvih vojnih pretenzija nema, niti vojsku na Balkanu, za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od NATO pakta koji je na Balkanu stacioniran. Nepotrebno je pominjati NATO agresiju na Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju. U isti mah je optužio Rusiju za agresivnu politiku, a što bi se upravo moglo reći za njegovu zemlju i izjavu koja sledi.

Prenosimo deo teksta:

"Pred NATO-om je veliki zadatak rekonfiguracije kako bi odgovorio agresivnoj, ekspanzionističkoj Rusiji na istoku. Ali, ono što me se najviše dojmilo je da NATO još uvek ima u vidu Balkan.

Prema ovom regionu postoji puno dobre volje i svi žele videti Bosnu i Hercegovinu (čitaj Republiku Srpsku) i njene susede u Savezu. NATO ovaj region, i njegovu trajnu stabilnost, vidi kao nedovršen posao. A nije teško videti zašto je to tako. Samo pogledajte kartu. NATO saveznici su na severu, jugu, istoku i zapadu. Ali, u samom srcu Evrope postoji rupa. Bosna i Hercegovina (čitaj Republika Srpska) je evropska zemlja i mesto joj je u evropskom savezu.

NATO = sigurnost. NATO je najmoćniji i najuspešniji savez u istoriji sveta. On je krajnji garant sigurnosti jedne zemlje. Kada pristupe NATO-u, zemlje polažu svečanu zakletvu da će svaki napad na neku savezničku zemlju smatrati napadom na sve njih te da će pomoći svom savezniku sa svim neophodnim sredstvima. NATO smatra da su granice nepovredive što je za zemlju sa istorijom kakva je bosanskohercegovačka, garancija kakvu vredi imati.

Vladajuće koalicije na nivou države i Federacije su se već dogovorile da najzad provedu odluku Ustavnog suda i vojnu imovinu zvanično registruju na državu. 

U regionu, Hrvatska, Slovenija i Albanija su već NATO saveznici. A druge zemlje se takođe približavaju NATO-u, uključujući i one koje su, poput dijelova Bosne i Hercegovine (čitaj Republika Srpska), doživele NATO bombardovanje u proteklih 20 godina. Crna Gora je blizu ulaska u NATO. Saradnja Srbije i NATO je sve veća. Srbijanski ministar odbrane je prisustvovao prošlogodišnjem NATO samitu u Velsu, a u januaru je Srbija usvojila individualni akcioni plan partnerstva sa NATO – prvi zvanični korak na putu ka članstvu u Savez."

                                     Edvard Ferguson, britanski ambasador u Sarajevu

Između ostalog britanska ambasada u Sarajevu svoju "mirnu" politiku, za razliku od "agresivne" ruske, definiše na sledeći način:

"- strateško angažovanje sa državnim organima u BiH i sa NATO štabom u Briselu da se ide napred u rešavanju pitanja koja se odnose na proces pridruživanja BiH NATO;

- poboljšanje koordinacije reformi u segmentu odbrane sa međunarodnim partnerima i obezbeđivanje da aktivnosti na tom putu budu što efikasnije izmeđa Ministarstva odbrane BiH i NATO štaba;

- izlazak u javnost i razgovor sa građanima da poboljšaju razumevanje članstva u NATO i njegove prednosti;

Velika Britanija je jasno opredeljena da je članstvo u NATO u interesu Bosne i Hercegovine (čitaj Republike Srpske), i na širem regionu. To je najuspešniji savez u svetu i najbolji način da se osigura regionalna bezbednost i stabilnosti.", kaže ambasador Britanije.

Nije toliko iznenađujuće ovakve reči čuti od britanskog ambasadora, nego začuđuju stalne izjave političara iz Republike Srpske, pre svega Ane Trišić-Babić koja je predstavnik Republike Srpske u zajedničkim organima na nivou BiH, predsedavajuća u Komisiji za NATO integracijski proces, zamenik ministra spoljnih poslova BiH i funkcioner najjače političke partije u Republici Srpskoj SNSD-a, Ana Trišić-Babić, a koja je izjavila da je  strateški spoljnopolitički cilj Republike Srpske, odnosno BiH, članstvo u NATO.

Ana Trišić-Babić sa visokim oficirom NATO-a, foto: mvp.gov.ba

Na brifingu o NATO integracijama ona je između ostalog istakla: 

"BiH treba postati članica NATO, ne samo zbog činjenica što nam to garantuje unutrašnju stabilnost ili što nam je potreban bezbednosni kišobran, već i zbog toga što će BiH, prilagođavanjem standardima i vrednostima koje zagovara NATO, postati savremena zemlja, u kojoj je demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prva trajna kategorija", rekla je Trišićeva na brifingu o NATO integracijama na kojem je između ostalog prisustvao veliki broj američkih oficira.

Pored navedenog, ona je naglasila da su u NATO integracijski proces trenutno uključene SVE institucije u BiH (čitaj Republike Srpske), a da je Ministarstvo spoljnih poslova BiH preuzelo mesto lidera u ovom procesu.

Stoga se postavlja pitanje, u čije ime rade političari iz Republike Srpske, u ime NATO, ili u ime naroda Republike Srpske?

Vanja Savićević,

Povezano:

Strateški cilj Republike Srpske članstvo u NATO - republički organi ćute

Kako srpski političari uvaljuju Republiku Srpsku u NATO

NATO raketni štit u Republici Srpskoj

Ukidanje Vojske Republike Srpske i ulazak u NATO

Republika Srpska, njeni političari i NATO - dokle?
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.