AFP: Rusija preti vetom

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFP: Rusija preti vetom

Rusija je članicama Saveta bezbednosti UN saopštila da planira da uloži veto na tekst britanske rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije.

To je javio Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Francuska agencija prenosi da je sednica Saveta bezbednosti UN odložena pošto su SAD i Rusija održale hitne razgovore o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici.

Zamenik ambasadora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije pri UN Petr Iličev ocenio je da nacrt "stvara podele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

Sednica SB UN, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena je za 21 h po srednjoevropskom vremenu. Pre toga, sednica je bila odložena za 17 h.

Sat vremena pred najavljeni početak sastanka Saveta bezbednosti na kojoj bi trebalo da bude razmatran predlog britanske rezolucije o Srebrenici, kineske diplomate pokušavaju da pronađu rešenje sa predstavnicima SAD i Rusije, saznaje RTS u diplomatskim krugovima u Njujorku.

Kako navode, za sada nema informacija o napretku pregovora ili novom predlogu rezolucije.

Kina je predložila da se glasanje o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.

Sednica je posvećena BIH, a na njoj bi trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Britanija sinoć podnela Savetu bezbednosti. Uprkos očekivanjima, Rusija nije podnela svoju verziju rezolucije.

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu - brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava. Posle toga, uslediće komentari država članica.

Sazvana hitna sednica Vlade Srbije

Savet bezbednosti UN u proteklih dvadesetak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFR, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto.

Konačna verzija britanske rezolucije je još oštrija i nepovoljnija za Srbiju od ranijih predloga, ocenili su mediji.

U nacrtu teksta osuđuje se poricanje genocida u Srebrenici kao prepreka za pomirenje i opterećenje za žrtve. Velika Britanija ostaje pri tome da se "najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Medjunarodnog suda pravde". U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AFP: Rusija zaprijetila vetom, odgođena sjednica

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2015

NJUJORK - Sastanak Savjeta bezbjednosti povodom prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici odložen je za sutra u 16 časova... Prethodno je sjednica odložena dva puta pošto je Rusija najavila veto na prijedlog britanske rezolucije...Sat vremena pred najavljeni početak sastanka Savjeta bezbjednosti,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rusija preti vetom, odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jul.2015

NEW YORK - Rusija je članicama Saveta bezbednosti UN saopštila da planira da uloži veto na tekst britanske rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije...To je javio France press, pozivajući se na neimenovane diplomate. Francuska agencija prenosi da je sednica Saveta bezbednosti UN odložena...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.