Utorak, 07.07.2015.

18:07

AFP: Rusija preti vetom

Rusija je članicama Saveta bezbednosti UN saopštila da planira da uloži veto na tekst britanske rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije.

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: Gettyimages

To je javio Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Francuska agencija prenosi da je sednica Saveta bezbednosti UN odložena pošto su SAD i Rusija održale hitne razgovore o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Petr Iličev ocenio je da nacrt "stvara podele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

Sednica SB UN, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena je za 21 h po srednjoevropskom vremenu. Pre toga, sednica je bila odložena za 17 h. Kina je predložila da se glasanje o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.

Sednica je posvećena BIH, a na njoj bi trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Britanija sinoć podnela Savetu bezbednosti. Uprkos očekivanjima, Rusija nije podnela svoju verziju rezolucije.

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu - brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava. Posle toga, uslediće komentari država članica. Savet bezbednosti UN u proteklih dvadesetak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFR, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto.

Konačna verzija britanske rezolucije je još oštrija i nepovoljnija za Srbiju od ranijih predloga, ocenili su mediji.

U nacrtu teksta osuđuje se poricanje genocida u Srebrenici kao prepreka za pomirenje i opterećenje za žrtve. Velika Britanija ostaje pri tome da se "najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Medjunarodnog suda pravde". U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: