Dostavljanje pomoći za Srbe proteklo uspešno

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dostavljanje pomoći za Srbe proteklo uspešno

16.12.2011. - Ikona poklon premijera Putina

Posle tri dana stajanja na administrativnoj liniji između Centralne Srbije i Kosova, ruska humanitarna pomoć stigla je u Kosovsku Mitrovicu.

Govoreći pred okupljenima ispred skladišta srpskog Crvenog krsta u okolini ovog grada, ambasador RF u Srbiji Aleksandar Konuzin istakao je: Kolona je stigla na odredište posle 2500 kilometara puta. Poslednji kilometri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bili su najteži, nažalost, umešala se politika. Ipak, operacija je prošla uspešno.

Kompromisno rešenje povodom ruske kolone Ministarstva za vanredne situacije bilo je nađeno juče na samitu Rusija-EU, a zatim u toku lokalnih konsultacija. Na kraju je humanitarni teret pratio skraćeni konvoj misije EU, koji se sastojao od tri vozila.

Lokalni stanovnici pamte kako je EUleks ovog leta pomagao albanskim policajcima i carinicima da dospeju na severne teritorije pokrajine, naseljene pretežno Srbima. Zato su se oni, mada su i dobili garancije, ipak pribojavali da pod pokrićem pripadnika misije EU na prelaz Jarinje mogu da pokušaju da proniknu predtavnici prištinskih vlasti. Govori predsednik regionalnog saveta SNS-a za Kosovskomitrovački okrug Bojan Jakovljević:

Preuzmite audio fajl

Sve ove dane blokade Rusi su bili u tesnom kontaktu sa lokalnim Srbima, koji su, mada je Ministarstvo za vanredne situacije imalo svoju terensku kuhinju, redovno donosili vozačima hranu. Ambasador RF u Srbiji Aleksandar Konuzin putovao je u Kosovsku Mitrovicu samo da prenoći, a preostalo vreme provodio je pored prelaza Jarinje, gde je razgovarao sa lokalnim političkim poslenicima i običnim građanima.

A juče ruske informacione agencije su saopštile čak za mali pi-ar: Srbi su ugostili ruske goste prasetinom, domaćom turšijom i vinom... Govori Bojan Jakovljević:

Preuzmite audio fajl

Danas je u Kosovskoj Mitrovici održan miting na kojem je ruski ambasador Aleksandar Konuzin predao srpskoj patrijaršiji pravoslavnu ikonu Spas nerukotvorni, poklon premijera RF Vladimira Putina.

Izvor: Golos Rossii, foto: (c) Milan Jezdić
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.