Prvi štrajk nastavnika u Čikagu za četvrt vek

Izvor: Mondo, 10.Sep.2012, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi štrajk nastavnika u Čikagu za četvrt vek

Nastavnici u državnim školama danas će stupiti u štrajk jer nisu uspeli pregovori o platama, zdravstvenim beneficijama i o ocenjivanju rada nastavnika koje vodi velikim otpuštanjima.

Očekuje se da će u prvom štrajku za pslednjih 25 godna učestvovati više od 26.000 nastavnika i pomoćnog osoblja.

Obustavu rada nastavnici su najavili posle neuspeha višemesečnih pregovora između gradonačelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Rama Emanuela, školskog odbora i lidera sindikata.

Predsednica sindikata čikaških nastavnika Karen Luis izjavila je da je sada teška situacija koju su se nadali da će izbeći.

"U ovom gradu moramo drugačije da radimo stvari ako želimo da svojim učenicima pružimo obrazovanje koje zaslužuju", kazala je Luisova.



Gradonačelnik Čikaga je osudio odluku sindikata da stupi u štrajk, smatrajući da je takva mera nepotrebna i da su dva najspornija pitanja mogla da budu rešena da su nastavljeni razgovori.

Predsednik Školskog odbora Dejvid Vitejl izjavio je da su pregovori propali uprkos tome što je Odbor ponudio, kako je rekao, fer i odgovoran ugovor koji bi ispunio većinu zahteva sindikata.

Među spornim pitanjima su predlozi školskih vlasti o standardizaciji testiranja sudenata koja bi smanjila troškove školskog sistema, kao i sistemu evaluacije rada nastavnika kojim bi za dve godine 6.000 nastavnika ostalo bez posla.

Pregovori su se vodili i oko pitanja povećanja plata i povišica na osnovu obrazovanja i iskustva nastavnika.

Kada je Emanuel prošle godine izabran za gradonačelnika Čikaga, školski sistem se suočavao sa 700 miliona dolara budžetskog manjka, i ubrzo je ukinuo odluku o povećanju plata nastavnika za četiri odsto.

(Beta, foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.