Prvog radnog dana u štrajku 80 škola

Izvor: Mondo, 03.Sep.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvog radnog dana u štrajku 80 škola

Prvog dana nove školske godine nastava nije održana u 1,4 odsto ukupnog broja osnovnih i srednjih škola, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić povodom štrajka upozorenja koji je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Svega 25 škola u Srbiji je nakon prvog uvodnog časa potpuno prekinulo nastavu, a u 55 škola ili 3,1 odsto časovi su bili skraćeni" rekao je Kostić agenciji Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Kostić je istakao da se još ne zna da li je među školama koje su imale skraćenu nastavu bilo i onih koje su časove skratile zbog prijema i primedbi a ne zbog štrajka.

Prema njegovim rečima, časova nije bilo u pet škola u Zrenjaninu, po četiri u Kragujevcu i Kraljevu, sedam u Užicu i pet u Čačku, dok nijedna škola u Beogradu nije prekinula nastavu.

Časovi su bili skraćeni u devet zrenjaninskih škola, 18 kruševačkih, šest kragujevačkih i u po jednoj kraljevačkoj, somborskoj, užičkoj i u 19 u Čačku.

Pomoćnik ministra je najavio da bi sledeće nedelje trebalo da budu nastavljeni razgovori predstavnika vlade i sindikata, a da bi do četvrtka 6. septembra sindikati trebalo da dostave predloge na dogovor i mere koje im je ponudila Vlada Srbije.

Prošle nedelje na razgovoru sa reprezentativnim sindikatima u obrazovanju vlada je ponudila sindikatima povišicu od dva odsto za oktobarske zarade i još dva odsto u aprilu naredne godine.

Sindikati nisu zadovoljni ovim predlogom i najavili su da ga neće prihvatiti, danas se oko 200 predstavnika Unije okupilo na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

"Namerno smo izabrali ovaj dan, početak školske godine, da skrenemo pažnju na nas i na probleme u prosveti", kazao je Matijević.

On je kao jedan od najvećih istakao problem tehnološkog viška. Prema podacima Unije od oko 100.000 prosvetnih radnika u Srbiji oko 30 odsto nema pun fond časova.

Matijević je napomenuo da su predstavnici sindikata pokušavali da sa Vladom Srbije nađu zajednički jezik, ali da za sada nisu naišli na razumevanje.

Najavio je da će delegacija tog sindikata, koji ima oko 30.000 članova, danas predati svoje zahteve predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru Obradoviću.

Taj sindikat traži da prosvetnim radnicima u oktobru plate budu usklađene sa inflacijom, a da od naredne godine imaju zarade 30 odsto veće od proseka.

Traže se i bolji uslovi rada i odnos prema prosveti, kao i rešavanje problema viška zaposlenih.

Matijević je istakao da će nakon toga što će se videti odgovori i stepen razumevanja koji vlada pokaže, sindikat odlučiti o daljim koracima.

"Vlada kaže da želi da izbegne "grčki scenario" i održi makroekonomsku stabilnost. Ako je tako, mi ćemo možda odgovoriti 'grčkim scenarijem' i početi da se borimo na način na koji se bore i naše kolege u Grčkoj", rekao je on.

U Uniji ističu da im povišica plate jeste bitna, ali da to nije jedini i najvažniji zahtev, već da žele da "sačuvaju obraz profesije".

Na protestu sindikata, osim članstva iz Beograda, bili su prisutni i prosvetni radnici iz drugih gradova poput Čačka i Priboja, a mogle su se videti sindikalne zastave i transparenti poput "Odbranimo obrazovanje."

U školskim klupama je i ove godine manje prvaka, od 73.000 do 75.000, a povodom početka škole nekoliko državnih funkcionera posetilo je obrazovno-vaspitne ustanove.

Premijer Ivica Dačić i ministri prosvete i saobraćaja, Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić, bili su u novobeogradskoj školi "Jovan Dučić", povodom kampanje "Pažnja sad" koja je pokrenuta tokom prošle godine sa ciljem da se poveća bezbednost dece u saobraćaju.

Prvog dana škole u Kraljevu su prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka SAD Meri Vorlik otvorili rekonstruisanu fiskulturnu salu škole "Svetozar Marković", koja je oštećena u zemljotresu u novembru 2010. godine.

Evropska komanda američke vojske investirala je 300.000 dolara u obnovu sale, a Nacionalna garda Ohaja poslala je 32 vojnika iz redova kopnenih i vazduhoplovnih snaga da rade na projektu zajedno sa 20 vojnika Vojske Srbije.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sa saradnicima prisustvovao je svečanoj priredbi za đake prvake u novoizgrađenoj OŠ "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj banji.

Beogradski osnovci su dobili i ključeve ormarića u koje će odlagati udžbenike i ostalu školsku opremu.

Beogradske đake u svih 179 škola, sa ukupno 288 objekata dočekala su i po dva kompleta udžbenika, jedan koji će koristiti kod kuće i drugi iz kojeg će učiti u školi.

Maja Marković, direktorka Osnovne škole "Jovan Miodragović" na Vračaru, rekla je da su se đaci obradovali novim ormarićima, za koje kažu da su lepi, šareni i korisni.

"Ormarići će biti korisni, školska torba će sada biti lakša i đacima će biti bolje, pošto ne moraju da nose knjige od kuće do škole i obrnuto", kazala je Marković agenciji Beta.

(agencije/MONDO, foto: Tanjug,Sava Radovanović)
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Nova godina,   Skraćeni časovi

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.