Prosvetari najavljuju protest jer već 5 godina nisu ispunjeni zahtevi iz sporazuma sa Vladom

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jan.2020, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari najavljuju protest jer već 5 godina nisu ispunjeni zahtevi iz sporazuma sa Vladom

Zato što Vlada Srbije na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vučić nije ispunila ni jednu stavku iz sporazuma koji je još pre 5 godina potpisala sa prosvetnim radnicima - iz Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju štrajk na dan godišnjice 17. marta. Protestovaće ispred Ministarstva prosvete i časovi će tog dana biti skraćeni na 30 minuta.

Član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Dobrivoje Marijanović pojašnjava da su prosvetari ispunili sve iz sporazuma od pre 5 godina, dok Vlada nije uradila ništa.

Zato su ih i tužili i uskoro očekuju ročište, a ističe da neće odustati dok se zahtevi ne ispune i ako treba žaliće se i višim instancama u Evropskoj uniji. Najavljuju protest i štrajk za 17. mart; foto: JV

Kontinuitet u Vladi mora da postoji, ne može da se preseče i da se kaže ja sam nov ministar i ne odgovaram za ono što je potpisao prethodni. Mi smo insistirali više puta, više puta štrajkovali, jer to što smo potpisali nije ispunjeno, a jedna od stavki je da se platni razredi uvedu 2016. godine, a oni su prolongirani za početak 2021. a da ne pričamo o drugim - objašnjava Marijanović.

Milica Marković članica Glavnog odbora Unije ističe da protestom 17. marta žele da podsete aktuelnu Vladu da nisu ispunjeni zahtevi prosvetara, a očekuje da će se i ostala tri sindikata priključiti štrajku.

Protest će biti ispred Vlade i Ministarstva prosvete, a u školama će časovi biti skraćeni na po 30 minuta tog dana u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije što je 780 škola - dodaje.

Najavljuju protest i štrajk za 17. mart; foto: JV Podseća da je sporazum iz 2015. godine na koji se pozivaju bio rezultat 5-mesečnog štrajka prosvetara i upornih zahteva, te su ih zato sada i konkretizovali.

Pre svega traže da se povećaju koeficijenti radnicima kako bi imali bolju polaznu tačku pred uvođenje platnih razreda 2021. godine, kao i korekciju koeficijenata onima koji imaju istu stručnu spremu, a ne primaju istu platu.

Takođe tražimo isplatu svetosavskih nagrada - za 6 godina, puta 5.000 dinara koliko je bilo tada to je 30.000 dinara po radniku. Ostvarila se ušteda od preko 5 milijardi dinara, rešen je problem za više od 23.000 ljudi i mi tražimo da se od tih ušteda uplati 25.000 dinara po zaposlenom na osnovu tih ušteda i to je iz sporazuma za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika - dodaju prosvetari.

Prosvetari poručuju nadležnima da neće odustati od svojih zahteva i pozivaju i druge sindikate da isteraju pravdu martovskim protestom.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Skraćeni časovi

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.