Utvrđen protein odgovoran za opadanje kose

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2012, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđen protein odgovoran za opadanje kose

NJUJORK -

Američki stručnjaci su izgleda otkrili biološki ključ muške ćelavosti, što otvara put ka prevenciji ove pojave ili čak obnavljanju kosmatosti kod muškaraca koji su već oćelavili.

U laboratorijskim istraživanjima na miševima, tim sa Univerziteta savezne države Pensilvanije je otkrio protein koji izaziva gubitak kose, a lekovi za suzbijanje njegove recepcije su već u razvoju, izvestila je britanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC).

Većina muškaraca počinje da ćelavi u srednjim godinama, a do 70-tih čak 80 odsto njih je u izvesnoj meri izgubilo kosu.

U tome presudnu ulogu igraju muški seksualni hormon testosteron i genetski faktori.

Pod njihovim dejstvom folikuli dlaka počinju da kržljaju, postajući vremenom sitni do nevidljivosti.

Pensilvanijski tim je utvrdio da je u takvim folikulima, kao i u ćelavim delovima glave, povišen nivo proteina pod stručnim nazivom "prostaglandin D sintaze", dok ga u kosmatom delu glave nema.

U američkom istraživanju su miševi genetski izmenjeni tako da imaju povišen nivo dotičnog proteina, bili potpuno bez krzna.

Takođe su transplantirane vlasi ljudske kose prestale da rastu kad im je ubrizgan ovaj protein.

Trenutno se istražuje da li se delovanjem na ćelijske receptore prostaglandina D sintaze može samo sprečiti opadanje kose ili se može postići njen rast i tamo gde je već opala, napomenuo je vođa istraživanja, profesor Džordž Kocarelis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven protein odgovoran za opadanje kose

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2012

NJUJORK - Američki stručnjaci su navodno otkrili biološki ključ muške ćelavosti, što otvara put ka prevenciji ove pojave ili čak obnavljanju kosmatosti kod muškaraca koji su već oćelavali.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pronađen uzrok muške ćelavosti

Izvor: B92, 26.Mar.2012

Otkriven je biološki uzrok muške ćelavosti i naučnici se nadaju da će konačno pronaći efikasnu terapiju protiv ovog problema...U studiji o ćelavosti u kojoj su proučavani miševi, američki istraživači su ukazali na protein koji je okidač za opadanje kose; a lekovi su već u fazi razvoja...Istraživači...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.