Pronađen uzrok muške ćelavosti

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen uzrok muške ćelavosti

Otkriven je biološki uzrok muške ćelavosti i naučnici se nadaju da će konačno pronaći efikasnu terapiju protiv ovog problema.

U studiji o ćelavosti u kojoj su proučavani miševi, američki istraživači su ukazali na protein koji je okidač za opadanje kose; a lekovi su već u fazi razvoja.

Istraživači su saopštili da je u toku pravljenje kreme koja bi trebalo da bude efikasna terapija.

Većina muškarac počinje da ćelavi u srednjim godinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a 80% njih izgubi bar deo kose do 70. godine života.

Glavnu ulogu igra muški polni hormon testosteron, kao i genetski faktori. Oni u kombinaciji dovode do skupljanja folikule kose, koja vremenom postaje toliko mala da dolazi do njene potpune nevidljivosti.

Sada su istraživači sa Pensilvanija univerziteta analizirali koji geni se pokreću kada muškarac počne da ćelavi.

Oni su otkrili da nivoi glavnog proteina prostaglandina D rastu u ćelijama kose, ali na delovima bez kose.

U eksperimentu naučnici su hranili miševe kako bi im nivoi ovog hormona skočili i oni su ostali potpuno bez dlake, dok je transplantirana kosa na čoveku prestala da raste kako bi im prosteglandin D bio dat.

"Mi smo otkrili da se protein prostaglandin povećava na delovima glave bez kose i da on utiče na njen rast. Dakle identifikovali smo metu koju treba lečiti,” rekao je profesor Džordć Kotsarelis.

"Sada treba da skeniramo komponente koje utiču na ovaj receptor i da otkrijemo da li će njegovo blokiranje dovesti do ponovnog rasta kose ili može poslužiti samo kao prevencija protiv ćelavosti.”

"Kada se protein poveže sa receptorom na ćelijama folikule kose, onda dolazi do zastoja u njenom rastu.”

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.