Rusija slavi Dan narodnog jedinstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2012, 03:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija slavi Dan narodnog jedinstva

MOSKVA -

U Rusiji se danas proslavlja Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u znak sećanja na dan kada je 1612. godine Moskva oslobođena od poljskih zavojevača.

Praznik je prvi put proslavljen 4. novembra 2005. godine.

U Moskvi će danas, povodom praznika, biti održan Ruski marš, najveća godišnja akcija nacionalista. Marš će, prvi put od 2008. godine, proći centrom grada, a organizatori obećavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će na ulicu izvesti do 25.000 ljudi.

Federacija migranata Rusije obratila se gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjanjinu s molbom da zabrani Ruski marš na Dan narodnog jedinstva ili ga pomeri za drugi datum, ali su moskovske gradske vlasti to odbile.

Patrijarh Kiril: Izbeći ponavljanje "smutnih vremena"

Ruski patrijarh Kiril pozvao je juče građane Rusije, uoči Dana narodnog jedinstva, da ostanu verni svojim tradicijama, upozorivši da "neprihvatljivi recepti modernizacije" mogu da izazovu ponavljanje "smutnih vremena".

Patrijarh je u emisiji "Reč pastira", na Prvom kanalu ruske televizije, apelovao na građane da ne dozvole smutno stanje u umovima koje je početkom XVII veka dovelo do poljske intervencije i da čuvaju osnovne duhovno-moralne vrednosti, "suverenitet države i "njeno nacionalno dostojanstvo".

On je podsetio da je danas Dan narodnog jedinstva koji je ustanovljen u čast oslobođenja Kremlja, a onda i Moskve i cele Rusije od poljske intervencije, čime su završena tzv. smutna vremena i da se obeležava 400 godina od tog događaja.

Prema rečima poglavara RPC, početkom XVI veka, kada je u Rusiju došla poljska vojska, put su im otvorili ruski bojari i elita koja je smatrala da će dolazak kraljevića Vladislava na moskovski presto biti "neki modernizacijski projekat za Rusiju".

"Zašto su ruski ljudi, bojari, reklo bi se, odgovorni za sudbinu zemlje, zašto su se svesno odlučili na te postupke koji bi se mogli prosto okvalifikovati kao izdaja? Jer oni nisu mislili da izdaju zemlju, domovinu, smatrali su da rade veliku i dobru stvar", naveo je patrijarh.

"Šta se desilo pre 400 godina? Oslobođena je zemlja i narod od naše propasti. Bili smo na dlaku od istorijske tragedije, od uništenja zemlje, gubljenja suvereniteta, asimilacije pravoslavlja u katoličanstvo, uopšte, od nacionalnog uništenja", rekao je patrijarh.

Kako je dodao, sve se to "veoma odnosi i na današnje vreme", jer i danas treba da se brinemo pre svega za to da ne dozvolimo smutno stanje svesti i umova.

"Naime, i danas, slično nekim bojarima moskovskim (iz "smutnih vremena"), ima ljudi koji predlažu neprihvatljive recepte za modernizaciju našeg života", naveo je Kiril.

Prema njegovim rečima, treba izvući zaključke iz onoga što se tada desilo da "ne upadamo u istu klopku".

Patrijarh će danas, na dan oslobođenja Kremlja od poljskih zavojevača, održati liturgiju u Uspenskom saboru Kremlja, a kako je rekao, specijalno u čast praznika, iz Sankt Peterbruga će biti dopremljena čudotvorna ikona Kazanjske Bogorodice, koja je po naređenju Petra I svojevremeno preneta iz Moskve u severnu prestonicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan narodnog jedinstva Rusije

Izvor: RTS, 04.Nov.2012

U Rusiji obeležen Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u znak sećanja na dan kada je 1612. godine Moskva oslobođena od poljskih zavojevača. Slabljenje suvereniteta može da predstavlja opasnost, rekao Vladimir Putin. Hiljade nacionalista marširalo ulicama Moskve. ..Slabljenje institucija nacionalnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.