Protest oko 6.000 Azerbejdžanaca zbog pobede Alijeva

Izvor: Blic, 12.Okt.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest oko 6.000 Azerbejdžanaca zbog pobede Alijeva

Oko 6.000 pristalica opozicije okupilo se danas u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu, protestujući zbog ubedljive pobede predsednika Ilhama Alijeva na izborima na kojima, prema stanovištu posmatrača OEBS-a, nisu ispunjeni međunarodni standardi.

Protest je održan na jednom fudbalskom terenu u stambenoj četvrti van centra grada, a aktivisti tvrde da je policija nakon koškanja koje je usledilo na kratko privela nekoliko osoba, javio je AFP.

Alijev je na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održanim 9. oktobra osvojio treći mandat sa skoro 85 odsto glasova, dok je za njegovog glavnog protivkandidata Džamila Hasanlija, prema zvaničnim rezultatima, glasalo samo 5,5 odsto birača.

Međutim, posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ocenili su da je bilo "ozbiljnih nedostataka", a opozicioni kandidati tvrde da je bilo brojnih prekršaja i da rezultate treba poništiti.

"Za diktatore koji su ukrali vlast nema mesta u Azerbejdžanu. Ilham Alijev mora da ode i on će otići", poručio je Hasanli okupljenima, ističući da izbori moraju da se proglase nevažećim i organizuju novi.

Grupe za ljudska prava optužile su vlasti u ovoj naftom bogatoj zemlji da su gušile svaki oblik kritike pred izbore, a da su desetine pristalica opozicije uhapšene po fabrikovanim optužbama.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Azerbejdžan: Protest zbog izbornih rezultata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Okt.2013

Više hiljada ljudi protestovalo je u subotu u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu zbog rezibora Ilhama Alijeva za predsednika države. Demonstranti su tražili poništavanja izbora i ostavku Alijeva, tvrdeći da su oni bili nedemokratski. Alijev je 2003. nasledio na mestu predsednika svog oca i od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.