Odbrana: Nema dokaza za genocid

Izvor: B92, 02.Okt.2014, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana: Nema dokaza za genocid

Branilac Radovana Karadžića, Amerikanac Piter Robinson, zatražio je od suda da odbaci drugu tačku optužnice koja bivšeg predsednika RS tereti za genocid.

Robinson je rekao da tužilaštvo nikako nije dokazalo da je Karadžić imao nameru da uništi muslimane u celoj Bosni, što bi bilo neophodno za dokazivanje odgovornosti za genocid.

Robinson je dodao da je 26 svedoka odbrane potvrdilo da Karadžić nije znao za dešavanja u Srebrenici.

Podsetimo, bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik RS Radovan Karadžić rekao je juče da nije kriv za zločine za koje je optužen, ali da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u BiH.

On je u svojoj završnoj reči istakao da se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji sudi celom srpskom narodu.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji nakon godina skrivanja i prebačen u Hag 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka.

Odbrana je počela da iznosi dokaze 16. oktobra 2012. godine i završila je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbrana: Karadžić nije znao za masakr u Srebrenici

Izvor: Blic, 02.Okt.2014

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije znao za masakr na hiljade muslimana u Srebrenici 1995. godine, rekao je danas u Haškom sudu njegov pravni savetnik Piter Robinson, koji je zatražio odbacivanje krivice za genocid...- Ne postoji nijedan dokaz da je dr Karadžić planirao ili...

Nastavak na Blic...

Karadžić: U Sarajevu stradalo 6.000 vojnika

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Okt.2014

HAG, Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić naveo je tokom završne riječi odbrane pred Haškim tribunalom da je u dijelu Sarajeva koje je bilo pod muslimanskom kontrolom poginulo oko 6.000 boraca...Samo opština Stari Grad imala je 680 poginulih boraca, a u 1.002 slučaja su iste žrtve...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.