Nova provera Upitnika

Izvor: RTS, 14.Mar.2011, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova provera Upitnika

Treća ekspertska misija Evropske komisije koja će proveravati odgovore na Upitnik stigla u Beograd. Stručnjaci će ispitivati stanje ljudskih prava, prava manjina, položaj izbeglica, interno raseljenih lica, kontrolu granice, migracije i azil.

U Beograd je stigla treća ekspertska misija Evropske komisije, koja će dodatno analizirati odgovore na Upitnik EK s ciljem pripreme Mišljenja o zahtevu za članstvo koji je Srbija uputila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU.

Eksperti EK će do 18. marta sa predstavnicima nadležnih institucija Srbije razgovarati o zaštiti ljudskih i manjinskih prava, pre svega o političkim, građanskim, ekonomskim i socijalnim pravima i politici borbe protiv diskriminacije i zaštite manjina.

Kako je saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, posebna tema razgovora biće kontrola zatvorskog sistema u Srbiji.

Predviđeni su sastanci sa predstavnicima svih nadležnih institucija, kao i sa organizacijama civilnog društva koje se bave navedenim temama.

Eksperti Komisije razgovaraće sa ombudsmanom, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predstavnicima ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, ljudskih i manjinskih prava, prosvete, rada i socijalne politike, javnim tužilaštvom.

Oni će se sastati i sa predstavnicima Agencije za privredne registre i Kancelarije za saradnju sa nevladinim sektorom, kao i sa sudijama Ustavnog suda, poverenikom za zaštitu jednakosti i predstavnicima Uprave za rodnu ravnopravnost.

Eksperti će razgovarati i predstavnicima lokalnih i nacionalnih manjinskih zajednica, pre svega Nacionalnih saveta nacionalnih manjina i Koordinacionog tela za jug Srbije, a predviđene su i posete oblastima u Srbiji u kojima žive predstavnici manjinskih zajednica.

Upitnik EK predstavlja zvanični instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja.

Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, koji su Komisiji uručeni 31. januara, kao i procene ekspertskih misija i odgovora na eventualna dodatna pitanja, EK bi trebalo u otkobru da predstavi Mišljenje o spremnosti Beograda za status kandidata i eventualno dobijanje datuma početka pregovora.

Odluku o tome doneće Savet ministara EU na okupljanju u decembru.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Treća ekspertska misija EK u Srbiji

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Mar.2011

Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.  . Trećа ekspertskа misijа Evropske komisije, kojа će dodаtno аnаlizirаti odgovore nа Upitnik EK s ciljem pripreme Mišljenjа o zаhtevu zа člаnstvo koji je Srbijа uputilа EU, otpočelа je 14. marta i trаjаće do 18. mаrtа. Eksperti...

Nastavak na EurActiv Srbija...

EVROPSKI EKSPERTI PROVERAVAJU ODGOVORE NA UPITNIK

Izvor: Kurir, 14.Mar.2011

BEOGRAD - Treća ekspertska misija Evropske komisije koja će proveravati odgovore na Upitnik stiže u Beograd. Stručnjaci će ispitivati stanje ljudskih prava, prava manjina, položaj izbeglica, interno raseljenih lica, kontrolu granice, migracije i azil...U Beograd stiže treća ekspertska misija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.