Mladić u Hagu kao konačno rešenje

Izvor: RTS, 18.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić u Hagu kao konačno rešenje

Predaja Ratka Mladića Haškom tribunalu predstavlja konačno rešenje potpune saradnje Srbije sa tim sudom. Svakodnevne aktivnosti Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca daju rezultate. Postoji dobra saradnja sa susedima i drugim službama bezbednosti.

Konačno rešenje potpune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom je Ratko Mladić u Sheveningenu i zbog toga Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca čini sve da do toga što pre dođe, tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić.

"Danas, sasvim sigurno, imamo više saznanja o tome gde bi mogli da se nalaze haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić. Nije, međutim, merljivo koliko smo od njih blizu ili daleko sve dok oni i praktično ne budu locirani", rekao je Ljajić u intervjuu Tanjugu.

Ukazujući da se sve aktivnosti sprovode samo sa tim jednim ciljem, Ljajić je rekao da "ne postoji niko" ko bi u ovom trenutku sa sigurnošću mogao da tvrdi da se Mladić krije u Srbiji.

"Ne negiramo da je on tu, ali to niko sa sigurnošću ne može da tvrdi", precizirao je Ljajić.

Akcioni tim svakodnevno radi na tome da nađe nešto što bi navelo na trag do Mladića i u tome, ističe Ljajić, izuzetno dobro sarađuje sa susedima i drugim službama bezbednosti sa kojima se redovno razmenjuju informacije.

Mišljenja da je Mladić uhapšen, da vlast kalkuliše i čeka nekakav pogodan trenutak za njegovo izručenje su potpuno deplasirana, istakao je Ljajić.

"Radimo dve paralelne stvari i ma koliko se to može činiti besmislenim, prilično smo uspeli da kompletiramo neke nedoumice oko Mladićevog kretanja u prethodnom periodu, do 2006. godine, kada se on skrivao u stanovima i vojnim objektima u Beogradu i po Srbiji", rekao je Ljajić.

Otkrivanje nove mreže jataka 

Zahvaljujući tome, stvorena je celovita slika Mladićevog kretanja, što je važno za akcije koje se sada preduzimaju na sužavanju kruga ljudi koji učestvuju u njegovom skrivanju.

"Cilj svih akcija je utvrđivanje da li Mladić ima novu mrežu jataka, kao i da se do te mreže dođe. Ukoliko ta mreža postoji, ona sasvim sigurno nije brojna. Naprotiv, mislim da je oko Mladića mali broj ljudi, jer što ih je više, utoliko je i veća mogućnost greške", rekao je Ljajić.

Predsednik Naconalnog saveta se slaže da su poternice sa likovima Mladića i Hadžića, nedavno postavljene u objektima policijskih stanica u Srbiji, potpuno nezasluženo postale tema medija.

"Akcioni tim ne očekuje da će to rešiti problem, već je to mera više koja se preduzima i kao demonstracija političke spremnosti države da završi saradnju sa Hagom", kaže Ljajić.

Što se komunikacije s Haškim tribunalom i Tužalštvom tiče, koja je s njegove strane često kritička i oštra, Ljajić kaže da uvek govori ono što misli, a da pre nego što nešto kaže i dobro promisli.

"Uvek se rukovodim istinom i argumentima, mada mi to ponekad lično šteti, ali se time ne rukovodim. Moja reagovanja na Tribunal i Tužilaštvo su uvek argumentovana i civilizovana", rekao je Rasim Ljajić i podsetio da problem Srbije nije Tribunal, već stav Holandije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Više saznanja gde bi mogao biti Mladić"

Izvor: Mondo, 18.Jan.2009

Konačno rešenje potpune saradnje Srbije s Haškim tribunalom je Ratko Mladić u Ševeningenu i zato Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca čini sve da do toga što pre dođe, izjavio je predsednik Naconalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić.

Nastavak na Mondo...

Ljajić: Rešenje je Mladić u Hagu

Izvor: Blic, 19.Jan.2009, 06:37

Konačno rešenje potpune saradnje Srbije s Haškim tribunalom je Ratko Mladić u Ševeningenu i zato akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca čini sve da do toga što pre dođe, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić...On je za Tanjug rekao da gotovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.