Dačić: Uvođenje viza bila bi pogrešna odluka

Izvor: Blic, 13.Nov.2012, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Uvođenje viza bila bi pogrešna odluka

Vlada Srbije ne zavisi ni od jednog monopoliste ili oligarha, rekao je danas u Berlinu njen predsednik Ivica Dačić i istakao da zato poziva nemačke investitore u Srbiju.

Dačić je danas bio gost na Danu istočnoevropske privrede koji organizuje Udruženje za istočnu i centralnu Evropu, a posle sastanka s privrednicima razgovarao je i s grupom nemačkih i stranih novinara.

Tom prilikom je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukazao da bi ponovno uvođenje viza za građane Srbije zbog povećanog broja zahteva za azil njenih građana u nekoliko zemalja Evropske unije (EU), bilo "pogrešna odluka koja bi bila izuzetno negativna poruka za Srbiju".

- Mi želimo ekonomski sistem u skladu sa evropskim standardima i tu nema mesta za oligarhe, oni su malo istočnije od nas - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje koliko u oligarsi ugrožavaju ekonomski napredak Srbije.

Na pitanje o tome kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji, Dačić je odgovorio da su "isti kao i u Nemačkoj", te da Srbija ima "otvoreno tržište bez carinskih barijera" i "politički stabilnu vladu koje ide evropskim putem s ciljem da što pre dobije datum otpočinjanja pregovora o članstvu u EU".

U vezi s mogućnošću da se ponovo uvedu vize za građane Srbije, Dačić je rekao i da Beograd "ima u Briselu konstruktivan stav u vezi sa mnogo većim problemima" i ukazao da je on "u dijalogu sa (kosovskim premijerom Hašimom) Tačijem".

- To (uvođenje viza) bi bilo potpuno kontraproduktivno, sada nije trenutak za ovu temu, nego za teme kao što je otpočinjanje pregovora o ulasku Srbije u EU - rekao je Dačić.

Predsednik Vlade je naveo i da u slučaju građana Srbije koji traže azil u Nemačkoj "nije reč o političkim azilantima, već o ljudima koji žele da zarade sumu veliku u odnosu na to koliki je iznos prosečne plate u Srbiji".

U razgovoru s novinarima u Berlinu Dačić je rekao da se radi o "Romima i Albancima prema kojima ne mogu da se preduzimaju mere koje bi mogle da se okarakterišu kao kršenje ljudskih prava".

Dodao je da "poziva nemačke kolege da dođu u Srbiju i da u zajedničkim nastupima obeshabre lažne azilante da dalje dolaze u Nemačku".

Nemačku je Dačić nazvao "ključnim partnerom Srbije u EU" i rekao da se "nova vlada trudi da ima dobru komunikaciju s Nemačkom", te da smatra da je u tom pogledu već mnogo urađeno.

Povezane vesti: Policija traži pozivno pismo ako sumnja na azilante Denio: Srbija da spreči malverzacije sa viznim olakšicama Tadić: Status slobodne zemlje rešio bi problem lažnih azilanata Bilt: Vizna liberalizacija omogućava razvoj Balkana Dačić naložio hitne mere za smanjenje lažnih azilanata
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uvodjenje viza bila bi pogrešna odluka

Izvor: Beta, 13.Nov.2012

BERLIN, 13. novembra 2012. (Beta) - Vlada Srbije ne zavisi ni od jednog monopoliste ili oligarha, rekao je u utorak u Berlinu njen predsednik Ivica Dačić i istakao da zato poziva nemačke investitore u Srbiju.

Nastavak na Beta...

Dačić: Uvođenje viza bila bi pogrešna odluka

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2012

Uvođenje viza za građane Srbije zbog povećanog broja zahteva za azil njenih građana u nekoliko zemalja Evropske unije (EU), bilo pogrešna odluka koja bi bila izuzetno negativna poruka za Srbiju, rekao je premijer Ivica Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dačić Berlinu: Nemačka partner broj jedan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012

BERLIN -..Vlada Srbije će učiniti sve da privuče strane investitore, prilagođavanjem zakonodavstva standardima Evropske unije (EU) kako bi se što više povećala spoljno trgovinska razmena sa Nemačkom, kao i drugim članicama unije, izjavio je večeras u Berlinu premijer Srbije Ivica Dačić i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mesečni izveštaji Briselu o „azilantima”

Izvor: Danas, 14.Nov.2012, 19:39

Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana saglasili su se da Evropskoj komisiji šalju mesečne izveštaje o novim merama koje će preduzeti kako bi smanjili broj zahteva za azil u državama Evropske unije, među kojima ih je najviše iz Srbije i Makedonije, saznaje Danas u kabinetu komesarke za unutrašnje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.